Hennessey Venom F5 siktar på att slå Koenigseggs topphastighet 2019

Målet är att köra över 300 mph, alltså 483 km/h, det har John Hennessey lovat och det ska se i början på 2019. Men räcker 1.600 hk?

Hennessey Venom F5 siktar på att slå Koenigseggs topphastighet 2019

Hennessey Venom F5 premiärvisades på SEMA-showen i Las Vegas förra hösten och då utlovades bland annat en toppfart på "över 300 mph". 24 bilar ska byggas och enligt John Hennessey har man redan sålt tolv Venom F5.

Produktionen ska börja under slutet av 2019 och John Hennessey uppskattar att det tar ungefär tre år att bygga de 24 exemplaren av Venom F5. Men den första bilen ska bli klar vid årsskiftet och målet är att göra ett topphastighetsförsök under början av 2019, berättar John Hennessey i en intervju med Automobilmag.com.

Upprinnelsen till Hennessey Venom F5 var att man ville skapa en mera "egen" bil. Enligt John Hennessey lärde man sig massor när Venom GT skapades, men fick allt för ofta höra att den liknade en Lotus. Venom F5 är något helt unikt, men vem designern är vill John Hennessey inte avslöja mer än att han är amerikan. Vår gissning är Jason Castriota, tidigare chefsdesigner på Saab Automobile och numera anställd av Ford. Det finns en hel del likheter med Shelby SuperCars Tuatara, som ritades av Castriota.

I intervjun med Automobilmag.com berättar John Hennessey att han placerar sitt företag i en liten exklusiv grupp där Bugatti, Koenigsegg och Pagini ingår. Men den stora förebilden för John Hennessey är McLaren och de bilmodeller man skapat de senaste åren.

Hennessey Venom F5 har en turbomatad 8,0-liters V8-motor med en toppeffekt på "över 1.600 hk". Vikten uppges vara mycket låg, bara 1.340 kilo, vilket är en del av förklaringen till att intervallet 0–300 km/h ska klaras av på under tio sekunder, enligt John Hennessey. Priset för Venom F5 är 1,6 miljoner dollar, 14 miljoner kronor.

 

John Hennessey vill slå Niklas Liljas toppfartsrekord på 457,94 km/h med Koenigsegg Agera RS. Det snabbaste som någonsin körts på en landsväg.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag tror att Hennessey Venom F5 får en toppfart över 300 mph.
15
39