Film: Biltjuvar stjäl ny Mercedes på några sekunder med hjälp av nyckellöst startsystem

Att slippa använda nyckeln är bekvämt, men de "nyckellösa" systemen utgör en stor säkerhetsrisk. Stoppa nycklarna i en plåtburk så är du säker.

Film: Biltjuvar stjäl ny Mercedes på några sekunder med hjälp av nyckellöst startsystem

På nytt har vi fått en påminnelse om att de nyckellösa systemen gör det lätt för biltjuvar. I den här övervakningsfilmen från Storbritannien ser vi hur lätt det är för tjuvarna att fånga upp radiosignalen, förstärka den och sedan skicka den vidare till bilen på parkeringen.

I det här fallet är det en nästan ny Mercedes som stjäls, med hjälp av KeyLess-Go. Ett bekvämt system som låser upp och låser bilen utan att man behöver leta efter nyckeln i fickorna. Men i Mercedes fall gäller det att komma ihåg att dubbelklicka på låsknappen när man parkerar utomhus, då avaktiveras KeyLess-Go.

I det här fallet finns bilnyckeln förmodligen i ytterkläderna, som ju oftast hänger strax innanför ytterdörren. Avståndet är inte större än att nyckelns radiosignal kan fångas upp och transporteras vidare till bilen. När bilen väl har startat kan man köra hur långt som helst, och även tanka (med motorn igång), vilket gör att biltjuvarna kan få många timmars försprång.

Ett sätt att skydda sig är att lägga bilnyckeln i en plåtburk, då bildas en så kallad Faradays bur där radiosignalen inte kan komma ut. Det går även att slå in nyckeln med aluminiumfolie.

Nästa tjuvtrick i den här samlingen är att använda en störsändare vid en bilparkering. Den trådlösa öppningen av centrallåset sker vid ett visst frekvensområde och det är inte svårt att bygga en elektronisk störsändare för några hundralappar. Bilägaren trycker på nyckeln och utgår från att bilen blivit låst – och när kusten är klar kan tjuvarna öppna bilen och länsa den på allt värdefullt.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag lägger alltid nycklarna i en plåtburk.
15
44