Varning: Värmeböljan gör vägarna hala

Nej det är inget skämt. Värmeböljan orsakar blödande asfalt, vilket kan göra vägbanan mycket hal. 

Varning för halka i värmen!

Det är kanske inte halka man förknippar med sommaren när det är sol och 30 grader varmt, men det kan uppstå och det kan vara väldigt svårt att förutse var det uppstår.

Feta fläckar eller så kallad blödande asfalt kan uppstå när vägen får ny beläggning, på nyanlagd väg men även på äldre beläggningar. Och en rejäl värmebölja är ofta vad som krävs för att detta ska uppstå. Värmen gör att bindemedlet mjukas upp och ger fläckar eller blödningar, vilket alltså kan göra vägbanan hal.

När det gäller halka på grund av blödande asfalt bör trafikanter vara särskilt uppmärksamma vid ihållande värme och snabba väderomslag, skriver Vägverket. 

Polering är annat ett problem som uppstår på sommarhalvåret, främst sensommaren, och innebär att stenmaterialet i beläggningen poleras av däcken. Detta förekommer oftast i rondeller och skarpa kurvor där trafiken både svänger, bromsar eller accelererar.

Löst grus används i samband med beläggningsmetoderna försegling, ytbehandling, potthålslagning eller snabellagning vilket kan orsaka halka. 

Trafikverket ska informera trafikanterna om hala beläggningar, främst via skyltning. Men det är ändå viktigt att trafikanten själv är uppmärksam.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag har varit med om att vägbanan blivit hal på sommaren.
126
69