Första domen: Illegal trafikskola gav fängelse

För första gången har en man som drivit illegal trafikskola blivit dömd till fängelse. "Det är en viktig dom med ett starkt signalvärde", säger Kristina Hagberg, chef för Trafikverket Förarprov.

En man med bas i Karlstad är dömd för att ha drivit en illegal trafikskola.

En man som drivit illegal trafikskola i bland annat Karlstad, Karlskoga och Åmål har blivit dömd till fängelse i 18 månader för bokföringsbrott och grovt bokföringsbrott. Han får också näringsförbud i fem år. 

Det är första gången som en illegal trafikskola prövas som ekonomisk brottslighet. 

"Det är en viktig dom med ett starkt signalvärde som vi hoppas leder till att den illegala trafikskoleverksamheten, som vi vet finns på många platser i landet, upphör på sikt", säger Kristina Hagberg, chef Trafikverket Förarprov.

Ekobrottsmyndigheten, Polisen, Skatteverket, Trafikverket och Transportstyrelsen samarbetar och delar information för att skapa bättre möjlighet att komma åt personer som bland annat bedriver olaglig förarutbildning.

Exempel som kan initiera utredning:

• Bilar med dubbelkommando
• Inga tillstånd till handledarskap
• Lång årlig körsträcka

Andra åtgärder är att förse den som ska ta körkort med tydligare information om vad han eller hon kan kräva av sin utbildare, bland annat F-skattsedel, kvitto och tillstånd från Transportstyrelsen.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag känner till en illegal körskola.
12
37