BMW inför partikelfilter i bensinmodeller och laddhybrider

Du som ska köpa ny bil kan göra klokt i att vänta.

BMW inför partikelfilter i bensinmodeller och laddhybrider

I dieselbilar har partikelfiltret sänkt utsläppen av skadliga partiklar ordentligt de senaste åren. Men moderna bensinmotorer kan ibland ha extremt höga partikelutsläpp – och därför inför nu flera biltillverkare partikelfilter även för bensinmotorer.

Ett exempel är senaste generationen bensinmotorer från Mercedes, och även Volvo inför partikelfilter i bensinmodellerna.

Nu gör också BMW klart att partikelfilter ska införas på bensinmodeller och laddhybrider. Du som är på väg att köpa en BMW med bensinmotor eller laddhybridteknik kan alltså göra klokt i att vänta – en modell med partikelfilter kan nämligen få bättre andrahandsvärde än en modell utan.

Det här är första steget mot att alla BMW-modeller med bensinmotor ska klara de striktare Euro 6d Temp-utsläppsreglerna.

Partikelfiltret införs som standard från och med juli 2018 på den tyska marknaden. Vi har sökt BMW i Sverige för en kommentar om när partikelfiltret dyker upp på den svenska marknaden.

Partiklar

Partiklar är skadliga eftersom de tar sig in i små håligheter i exempelvis lungorna, kommer in i blodomloppet och stannar kvar i kroppen.

Utsläppen av partiklar har minskat ordentligt från dieselbilar sedan partikelfilter blev standard. Men moderna bensinmotorer, som ofta har direktinsprutning, kan ha extremt höga halter av partiklar.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag köper hellre en laddhybrid än en bensinbil.
51
41

Bilar till salu från Wayke.se