Volvo XC60 byggd med PET-flaskor och fiskenät

Volvo visar en specialversion av XC60 T8 laddhybrid där flera av bilens plastkomponenter har bytts ut mot motsvarigheter som innehåller återvunnet material.

För att visa att 25 procent återvunnen plast i bilarna är möjligt har Volvo byggt en specialversion av XC60 T8 laddhybrid. Bilen ser ut som den vanliga modellen, men flera av bilens plastkomponenter har bytts ut mot motsvarigheter som innehåller återvunnet material.

”Volvo Cars har åtagit sig att minimera sin globala miljöpåverkan”, säger Håkan Samuelsson, VD och koncernchef för Volvo Cars. ”Den här bilen och vår ambition för återvunnen plast är ytterligare exempel på detta åtagande.”

Den speciella interiören har en tunnelkonsol som är tillverkad av förnybara fibrer och plast från kasserade fiskenät och båtrep. Golvmattorna innehåller fibrer tillverkade av PET-flaskor och en återvunnen bomullsblandning från klädtillverkarnas spillbitar. Fibrer från PET-flaskor har även använts i stolarna. Begagnade säten från gamla Volvo-bilar har använts för att framställa de ljudabsorberande materialen under motorhuven.

”Ökat återanvändande av plast är vitalt för att vända tidvattnet för plast. Volvo Cars ambition att använda återvunnen plast markerar ett riktmäre som vi hoppas att andra inom bilundistrin ska följa. Det är ett bevis på att detta problmet kan lösas med design och innovation”, säger Erik Solheim, chef för FN:s miljöprogram.

Ambitionen för återvunnen plast är ett exempel på Volvos åtagande att minska företagets påverkan på miljön. Nyligen lovade Volvo Cars även att sluta använda engångsartiklar av plast på alla sina anläggningar och vid företagets evenemang, senast i slutet av 2019.

Volvo Cars har som mål att produktionen ska vara helt klimatneutral år 2025.

Volvo uppmanar även bilindustrins leverantörer att fördjupa samarbetet med biltillverkarna för att utveckla nästa generations komponenter som är så hållbara som möjligt.

Rulla till toppen