Ford väcker liv i Detroits övergivna och bortglömda tågstation

Efter 104 år – nu ska den pampiga byggnaden bli startskottet för ny teknik.

Ford väcker liv i Detroits övergivna och bortglömda tågstation
Michigan Central Station stängde för drygt 30 år sedan och har sedan dess varit en symbol för Detroits förfall. Foto: Getty Images

Den en gång så livliga bilstaden Detroit har verkligen inte haft det lätt de senaste årtiondena. Staden som fungerade som "motor" för både den amerikanska bil- och musikindustrin på 1960-talet har förfallit och faktiskt gått i konkurs.

Då och då kommer nya rapporter om att "nu börjar det faktiskt vända för Detroit", och faktum är att saker och ting äntligen kan vara på väg åt rätt håll. Många av stadens gamla bilfabriker och industrilokaler står fortfarande tomma och övergivna, men nu har Ford bestämt sig för att väcka liv i åtminstone en av dem.

Drygt 2.500 anställda ska jobba i en 104 år gammal tågstation som länge stått övergiven i Detroit. Ford vill locka teknikintresserade unga att jobba med teknik i den kylslagna staden, som motpol till Silicon Valley i Kalifornien.

Fordchefen Jim Hackett kallar tågstationen för en "kunskapskatedral" där nya idéer ska födas. Foto: Getty Images

Ford har insett att det inte kommer gå att förlita sig helt på försäljning av personbilar till privatpersoner och företag för all framtid. Det börjar växa fram fler och fler tjänster för bildelning och för att ta sig mellan A och B utan att äga en egen bil, och det är också temat för "pånyttfödelsen" av den gamla tågstationen. Här ska dessutom Fords självkörande bilar utvecklas.

Ford plöjer ned miljontals dollar i Michigan Central Station och styrelseordförande Bill Ford hoppas det här blir "en magnet för unga talanger".

"Många av teknikbolagen har helt fantastiska kontor, men ingen av dem har något som liknar det här", sa Bill Ford vid invigningen.

Planen är att tågstationen ska vara förvandlad till en hubb för självkörande bilar och framtidens mobilitet till 2022.

Foto: Getty Images

Foto: Ford

Foto: Ford

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker det är helrätt av Ford att satsa på Detroit och inte bara Silicon Valley.
68
0