Audis gasmodeller helt slutsålda

Enda chansen är att få tag på en lagerbil – inte heller laddhybriderna går att köpa.

Audis gasmodeller helt slutsålda
Du som vill beställa en ny gasbil från Audi får ge dig till tåls. Årets bilar är redan slutsålda.

Det är många som vill byta till en elbil eller laddhybrid – och det märks i bilhallarna. Vi har tidigare skrivit om hur svårt det är att få tag på en bil. Många modeller är helt slutsålda, bland annat Audis laddhybrider som kallas e-tron.

Nu visar det sig att även gasmodellerna, som kallas g-tron, är helt slutsålda och inte kan konfigureras i Audis "bygg-din-bil"-funktion på nätet.

"Audi A4 Avant g-tron är mycket populär. Det är så pass många som efterfrågar den, att vi inte längre kan tillverka fler modeller för det nuvarande modellåret 2018. Modellen kommer åter bli tillgänglig för beställning i sommar i samband med skiftet till modellår 2019", står det på Audis hemsida.

Den som vill läsa om A3 Sportback g-tron och A5 Sportback g-tron möts av samma meddelande.

Det är inte många biltillverkare som satsar på gasbilar. De har inte alls fått samma hajpade status som elbilar och laddhybrider, trots att de kan ha riktigt bra miljöprestanda.

Nästa modellår kan beställas efter sommaren

Har du tur kan du få tag på en lagerbil hos en återförsäljare, men vill du skräddarsy tillval och färg precis som du vill går det alltså inte i nuläget.

Audis informationschef Irene Bernald bekräftar att modellerna inte går att beställa.

"Produktionen är tyvärr redan slutsåld för nuvarande modellår (2018) och kan därför inte längre beställas. 2019 års modell kommer testas enligt de nya utsläppskraven i WLTP, så vi räknar med att de blir tillgängliga för beställning efter sommaren när de typgodkänts enligt den nya testcykeln", skriver hon i ett mejlsvar.

Det är bara några dagar kvar tills de nya bonus/malus-reglerna träder i kraft där många laddhybrider får högre bonus än idag, och som ska leda till att fler bilköpare väljer en mer klimatsmart bil. Då är det förstås ett stort problem att det knappt finns några modeller att köpa.

Audis g-tron-modeller kan tankas med både bensin och fordonsgas. Tankas bilen med svensk biogas sänks koldioxidutsläppen ordentligt jämfört med en vanlig bensinbil. Men gasmodellerna har det motigt – det finns inte så många modeller att välja på och Volvo ska lägga ned modellerna helt.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag köper hellre en gasbil än en laddhybrid.
112
23