Bilhandlarna knorrar om bonus/malus: "Det är orättvist"

Många bilköpare är helt vilsna och har inte koll på de nya skattereglerna.

Bilhandlarna knorrar om bonus/malus: "Det är orättvist"

Under söndagen börjar det nya bonus/malus-systemet gälla. Elbilar och många laddhybrider får högre bonus än idag, medan köpare som slår till på en smutsig bensin- eller dieselbilar får betala straffskatt i flera år.

Men bilhandlarna är inte övertygade om att det här är en bra nyhet – och framför allt säger flera av dem att många bilköpare inte har någon koll alls.

En bilsäljare som Norrbottens Affärer pratat med hävdar att bonus/malus-systemet drabbar landsbygdsbor mycket hårdare än stadsbor – något som inte alla håller med om.

"Nya bilskattesystemet kommer nog att påverka försäljningen negativt, framför allt när det gäller privatpersoner. Jag tror många känner att det är orättvist. Jag tycker det är orättvist själv när jag tänker på att människor som bor i glesbygd, där man måste ha bil för att ta sig till och från arbetet, ska tvingas betala högre skatt. Den stora avgasproblematiken är störst i större länder, där bör vi vara med och försöka komma till rätta med problemen istället", säger Åke Eriksson som säljer Mercedes på Åke Eriksson Bil i Luleå, till tidningen.

Enligt honom är utsläppen inget problem i stora delar av Sverige.

"Människor är helt vilsna och skakade av rapporterna om de här farliga dieselbilarna som regeringen tidigare propagerade för", säger han till Norrbottens-Kuriren.

Hos bilsäljaren Möller Bil i Enköping är det full rusch inför 1 juli. Men en stor del av köparna är inte pålästa.

"Många kunder har ingen aning om bonus/malus. När de ska köpa en ny bil och blir informerade om systemet kan de få en chock. Andra kunder är medvetna om det, passar på att göra en affär och vill få leverans innan 1 juli. Vi levererar massor av bilar eftersom kunderna vill hamna på den befintliga skattesatsen", säger platschefen Stefan Jansson till Enköpings-Posten.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker bonus/malus verkar vara ett bra system.
32
214