Nästa Volvo XC90 blir helt utan dieselalternativ

Nästa generation Volvo XC90 dyker upp 2021 och blir nästa Volvomodell utan något dieselalternativ. Den kommer endast att erbjudas som elbil eller elhybrid i kombination med bensin.

Tredje generationen XC90 får el- och elhybridmotor, det blir inget dieselalternativ.

Volvos beslut att avveckla dieselmotorn startade i och med premiären av nya S60. Volvo har därmed på allvar inlett sin övergång från förbränningsmotorer till hybrid- och elfordon. År 2025 är målet att 50 procent av alla nya Volvo-modeller ska vara helt elektriska.

"Vi måste prioritera, vi kan inte göra allt. Så om vi vill bli snabbare med elektrifiering kan vi inte säga ja till allt. S60 har inget dieselalternativ och vi planerar heller inte att erbjuda dieselalternativ i några nya bilar. Det gäller även för XC90", säger Volvs vd Håkan Samuelsson till Auto Express.

Volvo har valt en annan väg än konkurrenterna på sin väg mot på elektrifiering. De har valt en plattform som klarar både full elektrifiering samt en kombination av förbränningsmotorer och el. De flesta andra tillverkare har en tvåplattformsstrategi: en för elbilar och en för hybrider.

Volvos forskning och utvecklingschef, Henrik Green, bekräftar att nya XC90 ska byggas på en ny version av Volvos SPA-plattform, kallad SPA2. SPA2 har utvecklats för att klara både full elektrifiering och bensinhybriddrift.

Henrik Green bekräftade även att Volvo har tittat på bränslecellsteknik, men att en sådan drivlina är osannolik.

"Vi har tittat på bränsleceller i ett forskningssyfte, men det är inte en del av vårt huvudspår", säger Green till Auto Express.

En ansiktslyftning av nuvarande XC90 väntas nästa år. Generation tre beräknas få premiär år 2021, för att börja säljas ett år senare.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Min nästa bil garanterat inte en diesel.
51
60