Visste du detta: Vattenflaskan kan orsaka brand i bilen

En solig sommardag kan en vanlig vattenflaska ställa till med stor skada i bilen. I värsta fall en bilbrand. Nu varnar brandmän för faran som de flesta inte tänker på.

En vanlig vattenflaska kan fungera som ett förstoringsglas och sätta eld på lättanändliga föremål, som bilens inredning.

Nog för att det är sommar och att solen kan göra bilen till en dödsfälla (du har väl läst vårt bastutest och att det snabbt blir det över 70 grader i bilen, så inga hundar eller annat levande får lämnas i bilen. Basta!)  

Men i en film som fått stor spridning på sociala medier (se nedan) blir vi nu även varse hur solen med hjälp av en vanlig vattenflaska kan tända eld på bilen. I mindre allvarliga fall kan kombinationen sol och en vattenfalska bränna hål i bilens inredning.  

Amerikanska brandmän förklarar att solstrålarna förstärks genom flaskan, alltså som i ett förstoringsglas, och sätter eld på inredningen.

"När solstrålen passerar vätskan och det klara materialet i flaskan skapas en brännande stråle som kan leda till eld", säger brandmannen David Richardson till tv-kanalen KFOR.

Ett test visade att strålen från vattenflaskan blev över 120 grader samt att bilens inredning blev brännskadad snabbare än ett papper börja brinna.

Faktorer som påverkar är bland annat solljusets vinkel, flaskans utseende (form och hur genomskinlig den är), hur mycket vätska det är i den samt om det finns lättantändligt material i bilen.

Dioni Amuchastegui, en tekniker på Idaho Power Company, vittnar om att detta kan hända, då han såg rök komma från mittkonsolen i sin bil.

"Jag såg plötsligt att det kom rök från mittkonsolen i min bil. Jag kollade dit och såg att ljus reflekterades genom vattenflaskan och gjorde att sätet höll på att fatta eld."

Rådet från Oklahomas räddningstjänst är enkelt:  Lämna inte flaskor i bilen – eller se till att täcka över dem. 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag har ofta en vattenflaska stående i bilen.
19
32