Miljöpartiets språkrör har smutsig dieselpickup i hushållet

På Almedalveckans sista dag var det dags för Miljöpartiet. I SVT:s Opinion Live kunde vi på söndagskvällen höra språkröret Isabella Lövin vädra miljöpartiets valmanifest. En fråga hon dock verkade totalt oförberedd på var den om familjens egen bil. En riktig miljöbov.

I SVT:s Opinion Live blev Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin konfronterad med frågan varför familjen äger en skitig miljöbov till bil.

Fossildrivna bilar i allmänhet och dieselbilar i synnerhet är ett av Miljöpartiets stora hatobjekt, kanske det största. De vill förbjuda bilar med fossildrift år 2030 och bilar med sämre rening än miljöklass Euro 6 i Stockholms innerstad senast 2020. Den 1 juli började den nya fordonsskatten, kallad bonus-malus att gälla. I stora drag ger den bonus, upp till 60.000 kronor för bland annat elbilar, och straffskatt på flera tusen kronor för fossilbränslebilar, högst straffskatt får dieselbilar. Den nya skatten gäller endast nya bilar ska tilläggas.  

Tillbaka till Isabella Lövin och SVT:s Opionion Live. Belinda Olsson ställer upp en leksaksbil på bordet och frågar om språkröret känner igen bilen.

"Jag ser att det är en, ähum, någon slags pickup. Eller något liknande", svarar Lövin.

"Det är en sån bil ni har i er familj. En skitig, den skitigaste miljöboven. Den har ni i er familj. Den är registrerad regelbundet på trängselskatt i Stockholm", replikerar Olsson. 

Bilen i fråga är en 13 år gammal Ford Ranger som tankas på diesel. Den har motsvarande Euro 3 och fick släppa ut 0,78 gram kväveoxid/km vilket kan jämföras med en modern Euro 6 som får släppa ut 0,125 gram/km.

"Det är min mans bil och han är skulptör och jobbar med sten och han har berättat för mig att han kör 300 mil om året med den här bilen", säger Isabella Lövin.

Olsson frågar Lövin hur hon ser på att familjen har en sådan miljöbov till bil.

"Men det är väl bra att berätta då att han jobbar med väldigt, väldigt tunga stenar och verktyg där man ibland behöver använda den här, säger Isabella Lövin.

• Här är auto motor & sports förslag på vad Isabella Lövins make kan köra istället

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Hyckleri från miljöpartiets sida!
164
8