Biodiesel med palmolja blir vanligare: "Det är absurt"

Klimatutsläppen blir tre gånger högre än för vanlig, fossil diesel.

Biodiesel med palmolja blir vanligare: "Det är absurt"
Att tanka bilen med biodiesel som innehåller palmolja är helt bakvänt och ökar koldioxidutsläppen enormt globalt sett, enligt Transport & Environment. Foto: Bigstockphoto

Biodiesel hyllas av många som räddningen för förbränningsmotorn. Att kunna fortsätta köra sin dieselbil med rejält sänkta koldioxidutsläpp är en lockande tanke för många som inte vill eller kan byta till en laddbar bil.

Men biodiesel kan innehålla palmolja som gör den tre gånger sämre för klimatet som fossil diesel, visar en ny rapport från Transport & Environment. Och andelen palmolja i biodiesel har ökat de senaste åren, skriver Supermiljöbloggen.

Palmolja används ofta i livsmedelsindustrin, men allt mer sällan eftersom fler inser vilken miljöbov den kan vara. I biodiesel har istället användningen av palmolja ökat rejält.

"Att bränna palmolja i bilar och lastbilar för att möta de europeiska mål för grön energi måste vara det enskilt dummaste vi gör i klimatpolitiken. Hur vi än ser på det är det absurt, och det måste vi sluta med", säger Laura Buffet på Transport & Environment i ett pressmeddelande.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tror biodiesel har potential att bli riktigt bra miljömässigt.
59
72