Fiats ägare köpte Ronaldo för 1 miljard kronor – bilarbetarna går ut i strejk

Juventus köp av Christian Ronaldo finansieras till stor del av ägarfamiljen Agnelli – som också är ägare i Fiat-Chrysler-koncernen. De italienska fabriksarbetarna rasar nu mot köpet.

Christiano Ronaldo är glad – nu kan han köpa en Fiat 500! Eller kanske rentav två...

Real Madrids stora stjärna Cristiano Ronaldo skrev nyligen kontrakt med den italienska klubben Juventus. Övergångssumman är en dryg miljard kronor och finansieras till stor del av Juventus storägare, familjen Agnelli. Det är samma italienska familj som äger 30 procent i Fiat-Chrysler, Giovanni Agnelli grundade märket en gång i tiden. 

Fackförbundet Unione Sindacale di Basa har nu utlyst en strejk på Fiat Chryslers anläggning i Melfi, Italien, i protest mot den enorma summa som Juventus spenderar på att köpa fotbollsstjärnan.

"Det är oacceptabelt att medan ägarna ber arbetarna i FCA om stora ekonomiska uppoffringar i åratal, så spendera de hundratals miljoner euro för köp av en spelare", säger USB-förbundet i ett uttalande. "Vi kan inte bli behandlade så här. De har skapat företagets tillgångar i åtminstone tre generationer men i utbyte får de inget annat än miserabla liv. Företaget borde investera i bilmodeller som garanterar framtiden för tusentals människor i stället för att göra en person rikare".  

Tusentals FCA-arbetare i Italien har varit uppsagda med statligt ersättning under flera år. Företaget har dock nyligen lanserat en femårsplan som lovar att alla anställda i Italien ska kunna återvända till sina arbeten senast 2022.

Fackförbundet meddelar att USB-arbetarna kommer gå ut i strejk sent på söndag 15 juli.

Vad tycker du? Är det ok av ägarna att lägga en miljard på köp av en fotbollsspelare eller borde de satsa mer pengar i FCA?

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag håller med fabriksarbetarna!
153
11