Ny generation Audi Q3 blir tuff konkurrent till Volvo XC40

Den andra generationen Audi Q3 är här med större utrymmen, mer markerad suv-design och moderna säkerhetssystem. Volvo XC40 får se upp!

Ny generation Audi Q3 blir tuff konkurrent till Volvo XC40

När Audi lanserade nya lill-suven Q2 skapade man ett utrymme för en större Q3 – och den lanseras idag. Andra generationen Audi Q3 bygger på VW-koncernens MQB-bygglåda, vilket ger stora möjligheter till variation och många drivlinor.

Tittar vi på yttermåtten har längden vuxit till 4.485 millimeter (+ 97 mm), bredden är 1.856 millimeter (+ 25 mm) och höjden är 1.585 millimeter (- 5 mm). Axelavståndet har ökat rejält med 77 millimeter, till 2.680 mm, vilket är en förklaring till större innerutrymmen.

Bagagerumsvolymen i första generationen Audi Q3 var 460 liter och här har Audi förbättrat rejält genom att göra bakre ryggstödet skjutbart med 150 millimeter. Det gör att bagageutrymmet rymmer som mest 560 liter under insynsskyddet. Fäller man baksätet ökar volymen till 1.525 liter. Ryggstödet är fällbart 40/20/40.

Designmässigt ser vi att nya generationen Audi Q3 ansluter till de större suvmodellerna med större "singleframe" grill och mera markerade hjulhus. De smala strålkastarna finns i tre versioner, toppversionen med Matrix led-teknik.

Vid lanseringen erbjuds nya Audi Q3 med fyra motoralternativ, alla fyrcylindriga, tre bensin och en diesel. Toppeffekt mellan 150–230 hk. Audis fyrhjulsdrift quattro är tillval, liksom sjustegad automatlåda. De som väljer S-line exteriörpaket får ett fastare sportchassi.

Invändigt har Audi tagit steget med en 10,25-tums skärm istället för fysiska instrument. Den centrala pekskärmen är på 8,8 tum och det finns 10,1-tums och 12,3-tums pekskärmar som tillval. De som väljer till MMI navigation får tillgång till Here-kartor, eller så använder man Google Earth.

Bland säkerhetssystemen är Audi pre sense front standard, som kan detektera fotgängare och cyklister samt har "vingelvarning". Som tillval finns adaptiv körassistent som hjälper till att assistera körningen i både avstånd och sidled.

Andra generationen Audi Q3 når de europeiska bilhandlarna i november. Svenska priser är inte fastställda ännu och Q3 går att beställa från september.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Skulle jag köpa en kompaktsuv så är Audi Q3 längst upp på listan!
32
34