Nya Mercedes A-klass Sedan har världens lägsta luftmotstånd

Efter helt nya halvkombin Mercedes A-klass kommer nu som fyrdörrars A-klass Sedan – med siktet inställt mot Audi A3 Sedan. Två motoralternativ erbjuds vid lanseringen i höst, men snart blir det AMG-versioner också.

Nya Mercedes A-klass Sedan har världens lägsta luftmotstånd

Mercedes lilla familj av kompaktmodeller utökas nu med sin sjätte variant: A-klass Sedan. Framtill är likheterna med halvkombin A-klass stora, men baktill hittar vi ett större bagageutrymme på A-klass Sedan (420 liter, istället för 370 liter) och modellen har förlängts med 130 millimeter. Axelavståndet på 2.729 millimeter är identiskt mellan de två A-klass modellerna.

På många marknader är sedanmodeller väldigt viktiga, inte minst i Kina och i USA. När Mercedes lanserade CLA Coupé i USA 2013 blev den mycket framgångsrik och hälften av kunderna hade aldrig tidigare ägt en Mercedes.

A-klass Sedan är ett helt nytt alternativ som kompletterar C-klass. Och som vi ser är nya A-klass Sedan en bil som siktar in sig på samma kundgrupp som intresserat sig för Audi A3 Sedan, som är cirka decimetern kortare. Mercedes A-klass Sedan är 4.549 millimeter lång, 1.796 millimeter bred och 1.446 millimeter hög.

Mercedes hävdar att nya A-klass Sedan är den halaste, serieproducerade bilmodellen någonsin med ett Cd-värde på 0,22. Det är samma värde som hos CLA Coupé men med en mindre frontarea på 2,19 kvadratmeter har A-klass Sedan ett lägre luftmotstånd.

Halvkombin A-klass är den fjärde generationen från Mercedes och A-klass Sedan bygger förstås på samma moderna plattform. Inredningen är till stora delar lika med Mercedes MBUX-infotainment och intelligent röststyrning. Instrumenteringen utgörs av två skärmar, en för instrumentpanel och en pekskärm i mitten av instrumentbrädan. Skärmarna finns i tre utförande: två 7-tums skärmar, en 7-tums och en 10,25 tum samt två stycken fullstora skärmar på vardera 10,25 tum.

När Mercedes A-klass Sedan lanseras i höst erbjuds bara två motoralternativ, båda fyrcylindriga. A 200 med 1,3-liters turbobensinare som ger 163 hk och 250 Nm samt A 180 d med 1,5-liters diesel på 116 hk och 260 Nm. Fler alternativ följer senare. Sexväxlad manuell låda är standard, med sjustegad 7G-DCT automat som tillval.

Nästa år blir det fler motoralternativ för Mercedes A-klass Sedan, några med 4Matic som tillval. Det kommer också två AMG-modeller, A35 4Matic och A45 4Matic. Nya Mercedes A-klass Sedan ska byggas i Rastatt i Tyskland, samt i Aguascalientes, Mexiko. Den förlängda Mercedes A-klass Sedan L byggs enbart i Kina, för den kinesiska marknaden.

När Mercedes nu växlar om till den fjärde generationen A-klass innebär det att familjen växer och när alla modellerna är på plats om två år innebär det åtta olika versioner – inklusive elbilen Mercedes EQ A.

De svenska priserna för Mercedes A-klass Sedan är inte fastställda, ännu. Men halvkombin A-klass kostar från 275.900 kronor för 180 d, då ingår 7-växlad automatlåda, aktiv kurshållningsassistent och hastighetspåminnare. Bensindrivna A 200 kostar från 283.900 kronor.


Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag gillar verkligen designen på nya Mercedes A-klass Sedan – snyggt!
51
6