BMW satsar en miljard euro på ny bilfabrik i Debrecen, Ungern, startar 2019

Det är nästan 20 år sedan BMW satsade på nya produktionsanläggningar i Europa. Kapaciteten blir 150.000 bilar om året.

BMW investerar en miljard euro i den nya bilfabriken Debrecen, Ungern. Produktionskapaciteten ska bli 150.000 bilar, fullt utbyggt, och de första bilarna ska rulla av bandet under andra halvåret 2019. Cirka 1.000 personer ska sysselsättas i den nya fabriken.

Debrecen ligger ungefär 20 mil öster om huvudstaden Budapest, nära gränsen till Rumänien. Vilka bilmodeller som BMW tänker producera i Ungern nämns inte i dagens pressmeddelande, men "linan" är förberedd för att även kunna bygga elbilar.

"I framtiden kommer alla BMW-fabriker i Europa att vara utrustade för att producera såväl elektrifierade som konventionella fordon," berättar Oliver Zipse, styrelsemedlem i BMW AG och ansvarig för produktion.

"Vår nya fabrik i Ungern kommer att kunna tillverka både förbrännings- och elektrifierade BMW-modeller - allt på en enda produktionslinje. Det kommer att ge större kapacitet till vårt världsomspännande produktionsnätverk. När produktionen påbörjas kommer fabriken att sätta en ny standarder för flexibilitet, digitalisering och produktivitet."

Europa är en viktig marknad för BMW där nästan 45 procent av bilarna säljs. Globalt har BMW Group 31 produktionsanläggning och förra året byggdes 1,1 miljon fordon, vilket väntas öka något under 2018.

I Ungern har Audi, Mercedes och Suzuki bilfabriker och PSA (Peugeot/Citroën) har en motorfabrik. Arbetslösheten är nere under fyra procent i Ungern, vilket kan göra att rekryteringen av rätt kompetens blir en utmaning.

Debrecen ligger ungefär 20 mil öster om huvudstaden Budapest, nära gränsen till Rumänien.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.