Bilförsäljningen i Sverige tvärstannar under juli – bonus/malus-systemet halverade försäljningen

De som kunde köpte ny bil i juni, väl medvetna om de kraftiga skattehöjningarna som väntade i juli. Försäljningen halverades under juli månad, jämfört med samma månad förra året.

Som vi rapporterat om i flera artiklar innebär det nya systemet för fordonsskatt – bonus/malus – att kostnaderna ökar kraftigt. Det visste bilköparna om och under juni ökade nyregistreringarna med 73 procent.

Men som förväntat slog pendeln tillbaka under juli månad – med besked. Jämfört med samma månad förra året minskade nyregistreringarna i juli med hela 49,4 procent för personbilar. Den här inbromsningen förväntas fortsätta även under augusti, och de kommande månaderna, men sannolikt klinga av stegvis.

Totalt sett är ändå bilmarknaden stark i Sverige. Hittills i år har nyregistreringarna ökat med 9,1 procent och det återstår att se hur höstens förmodade minskning påverkar helåret 2018.

Trots att många biltillverkare sålt slut på sina laddhybrider och elbilar ökade försäljningen med 107 procent, jämfört med samma månad förra året. Det visar att intresset för elektrifierade fordon är fortsatt högt och ökar. För elbilar och en del laddhybrider innebär bonus/malus-systemet högre bonus, vilket sannolikt inneburit att många väntat in juli.

"Dieselandelen i juli i år var 22,6 procent, vilket är väsentligt lägre än under de senaste månaderna," säger Mattias Bergman vid för Bil Sweden. "Den låga dieselandelen var väntad till följd av Bonus-malussystemet. Många dieselbilar togs i trafik före 1 juli för att undvika den högre fordonsskatt som Bonus-malussystemet innebär. Juli månad förra året var andelen dieslar 48 procent. Hittills i år är dieselandelen 40,5 procent jämfört med 51,7 procent motsvarande period förra året."

Relativt nya, begagnade bilar kan bli attraktiva under hösten då de har väsentligt lägre fordonsskatt. Samtidigt finns det en hel del nya bilar på lager som bilhandlare registrerade innan 1 juli. Några av dessa säljs till attraktiva priser.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tror totalförsäljningen under 2018 blir högre än under 2017.
22
76