Nu får cyklister använda vägen istället för cykelbana

Idag 1 augusti gäller nya regler för cyklister som riskerar att öka irritationen hos bilisterna. Kritiker menar att lagen gör det farligare för cyklister – vad tycker du?

Nu får cyklister använda vägen istället för cykelbana
Från 1 augusti behöver inte cyklister använda cykelbana, som på bilden, utan kan använda bilarnas utrymme. Foto: Bigstock.

Från och med 1 augusti är det tillåtet för cyklister att använda vägen – även om det finns en parallell cykelbana intill. Den nya regeln har fått kritik på förhand, men nu är det skarpt läge.

"Nu underlättar vi för cyklister. Det ska vara enkelt att ta sig fram på cykel", sa infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) i ett pressmeddelande när lagen klubbades tidigare.

Den nya trafikregeln gäller dock bara cyklister över 15 år och om hastighetsgränsen på vägen är 50 km/h eller lägre samt "särskild försiktighet iaktas". Om hastighetsgränsen är 60 km/h eller högre får cyklisten bara cykla på vägen "om det är smidigare för att ta sig till färdmålet". Finns det en intilliggande cykelbana till vägen, och hastighetsgränsen är över 50 km/h, måste alltså cyklisten använda cykelbanan.

Själva idén med en cykelbana är ju att skilja de olika fordonen åt, för att öka säkerheten. Därför fick lagförslaget kritik från flera håll då riskerna rimligen ökar när cyklar och bilar ska samsas om samma utrymme på vägbanan. Den nya lagen gäller även för moped klass II.

Irritationen mellan cyklister och bilister är redan stor, speciellt i stressiga storstadsområden där det är konkurrens om utrymmet. Vad tycker ni läsare, är den nya regeln en bra metod att underlätta för cyklister? Eller riskerar den att leda till fler olyckor?

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker den nya lagen är bra!
36
231