Aktuellt nu: Så skyddar du dig mot tjuvar med störsändare

Bilinbrott som genomförs ofta med störsändare. Tjuvarna kan sitta i bilar och leta efter intressanta objekt på stora parkeringsplatser. Men det finns ett enkelt sätt att skydda sig.
Annons

Aktuellt nu: Så skyddar du dig mot tjuvar med störsändare
Kontrollera alltid att bilen blir låst när du låser med fjärrnyckeln. Bild: Bigstockphoto

Bilinbrott som genomförs med störsändare är ett ständigt återkommande problem. Polisen påminner ofta på sina sociala mediekanaler om att vara uppmärksam på fenomenet, särskilt på stora parkeringsplatser. 

När vi låser bilen med fjärrnyckel sänds en signal mellan nyckeln och bilen vilken blir till radiovågor i luften. Denna teknik utnyttjas av personer som med hjälp av teknisk utrustning kan skicka ut en störande våg som gör att nyckelns signal inte når fram till bilen.

När du tror att du låser bilen, förblir den alltså olåst. 

”Det är ungefär som vi pratar med varandra och så kommer det ett jetplan. Bilnycklarnas signaler blir helt enkelt överröstade av störsändare”, säger radioamatören Per Fogelberg till Mitt i.

Enligt Albin Näverberg sitter personerna med störningssändaren ofta i en parkerad bil och håller utkik.

Men det är enkelt att skydda sig.

”Mitt tips är att manuellt känna efter att bilen har blivit låst innan du lämnar den. Är den väl låst kan de inte öppna den”, säger polisen Albin Näverberg till Mitt i.

Har du exempelvis automatiskt infällbara backspeglar kan du vara uppmärksam på att de fälls in. Förvara heller aldrig värdesaker eller hemnycklar i bilen.

I Sverige är det förbjudet att ha en störsändare. Den som har en störsändare kan dömas till böter eller fängelse, enligt Post & Telestyrelsen.

Annons
Annons
Rulla till toppen