Greps i Rumänien för sin svenska registreringsskylt

Razvan Stefanescu åkte till Rumänien med sin svenskregistrerade bil när polisen plötsligt grep honom. Anledningen var den personliga registreringsskylten. Transportstyrelsen ångrar nu att de godkände skylten. 

Den rumänska polisen monterade av registreringsskylten (se filmen nedan). Bild: Razvan Stefanescu

Razvan Stefanescu kommer från Rumänien men bor sedan några år i Sverige. Tidigare i år skaffade han en personlig registreringsskylt med texten "Muie PSD" till sin bil.

I Sverige är det Transportstyrelsen som bestämmer vilka personliga registreringsskyltar som ska godkännas, vilket de i det här fallet gjorde.

"Vi gjorde bedömningen utifrån den kunskap vi hade då. Vi hade ingen anledning att tro att det är något annat än en bokstavskombination. Vi kan inte veta vad alla ord betyder på alla olika språk", säger Anna Bengtsson, presstalesperson på Transportstyrelsen.

Men PSD är förkortningen på regeringspartiet i Rumänien och "muie" kan ha flera betydelser, ungefär "sug av mig" eller "lögnare". Det kan därför tolkas som kritik mot det socialdemokratiska regeringspartiet PSD, som haft problem med korruption. 

Men att betydelsen skulle vara denna förnekar Razvan.

"Om jag menade något illa hade jag inte tagit med bilen till Rumänien. Jag valde bokstäver från vänners namn", säger Razvan till Expressen.

Den rumänska polisen gillade dock inte den "svenska" registreringsskylten. Bilen släpptes genom tullen, men två veckor senare blev han stoppad. Polisen monterade av registreringsskylten, vilket Razvan filmade och lade upp på sin facebooksida. Han blev dessutom förd till polisstationen och av med sitt körkort.

Enligt den rumänska polisen bröt Razvan mot lagen med registreringsskylten.

"Jag tror jag får tillbaka det [körkortet], polisen har missbrukat sin makt", säger Razvan till Expressen.

Transportstyrelsen har nu beslutat att dra tillbaka godkännandet av registreringsskylten.

Abuz sau Abuz?

Posted by Razvan Stefanescu on Monday, July 30, 2018
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Transportstyrelsen gjorde rätt som godkände skylten från början, de kan inte ha koll på alla betydelserna i alla länder.
137
16