BMW tror inte att helt självkörande bilar blir verklighet

Frågan om helt autonoma bilar, hur de ska fungera och regleras är fortfarande ett hett ämne inom bilindustrin. Många anser att det är nästa logiska steg i utvecklingen, men inte alla. BMW:s tidigare varumärkeschef, Ian Robertson, tror inte att autonoma bilar på nivå 5 någonsin blir verklighet.

Helt självkörande bilar kommer aldrig bli verklighet, säger BMW:s Ian Robertson.

Den högsta nivån (5) av självkörande bilar innebär att föraren lämnar allt till bilen. I detta scenario är det i slutändan bilens säkerhetssystem som tar beslut i livsavgörande situationer, något som inte bara är svårt att utveckla utan också svårt att reglera.

BMW:s nyligen pensionerade varumärkeschef Ian Robertson uttalade sig i det aktuella ämnet på ett toppmöte för bilindistrin tidigare i veckan.

"Föreställ dig ett scenario där bilen måste avgöra vilken av två personer den ska köra på – att orsaka den ena människans död eller den andres", säger Ian Robertson till Autocar. "Vad ska den göra? Få tillgång till människornas dagbok för att se om någon av dem är dödligt sjuka och i så fall välja att köra på den personen? Jag tror inte att den situationen någonsin kommer att tillåtas."

"Dessutom visar verkliga tester av självkörande bilar som BMW gjort, att ingenjörerna manuellt måste träda in tre gånger om dagen för att undvika farliga situationer.

"Om vi tror att resenärerna kan sitta i baksätet och sova, så är definitivt inte möjligt idag, oavsett vad en del påstår", säger Robertson. "På lång sikt kan det bli tillåtet med självkörande bilar på motorvägar, eftersom det är den mest kontrollerade miljön. Eller i vissa områden i städer, där konsekvenserna för fotgängare kan kontrolleras".

Ian Robertsson, som alltså representerar BMW på toppmötet, säger att han inte ser en framtid där BMW någonsin kommer att tillverka en bil utan ratt.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag håller med Ian Robertson.
103
22