BMW ber om ursäkt – återkallar hundratusentals dieselbilar

Kände till felet som ledde till motorbrand redan för två år sedan, men BMW har först nu hittat vad det beror på.

BMW ber om ursäkt – återkallar hundratusentals dieselbilar
En auto motor & sport-läsare råkade ut för motorbrand i sin BMW 435d förra året. Nu återkallar BMW hundratusentals bilar för att kontrollera EGR-ventilen. Den här motorbranden behöver dock inte ha med återkallelsen att göra.

BMW har stött på allvarliga problem i Sydkorea som nu sprider sig till resten av världen. Hittills i år har 27 sydkoreanska BMW-ägare råkat ut för motorbrand i modeller med dieselmotor.

BMW hävdar att bränderna beror på ett fel i komponenterna som återcirkulerar avgaserna (EGR-systemet). Men att komma fram till det tog flera år. BMW erkänner själva att de kände till problemen redan 2016, men det är alltså först nu som BMW vet vad felet beror på.

Först ville BMW återkalla drygt 100.000 dieselbilar i Sydkorea men nu ändrar sig BMW och utökar återkallelsen till ytterligare 320.000 dieselbilar här i Europa. I Sverige omfattas drygt 13.500 bilar. BMW vill dock inte kalla det för en återkallelse utan för en "frivillig teknikkampanj".

En av motorerna som omfattas är också en av de populäraste, 520d. BMW:s fyrcylindriga dieselmotor finns i många olika trimningsgrader och sitter i över 40 modeller.

BMW-ägare i Sydkorea stämmer nu BMW och uppger att de inte vågar köra sina bilar. BMW-chefen i Sydkorea har bugat och bett om ursäkt.

Redan i januari 2017 skrev vi om en svensk ägare som råkade ut för motorbrand i sin BMW 435d längs E6:an. Bilen hade bara 3.000 mil på mätaren när den visade ett felmeddelande och tappade kraften. Några minuter senare stod föraren med en totalförstörd bil vid vägkanten.

Nu i sommar rapporterade SVT om att en BMW 520d helt plötsligt började brinna, även det på E6:an. BMW inväntar försäkringsbolagets utredning av den olyckan och informationschefen Peter Maier har kommenterat händelsen här.

Det är viktigt att poängtera att bilbränderna i Sydkorea inte nödvändigtvis behöver ha någonting att göra med de två exempel vi nämner i den här artikeln.

Här är modellerna som omfattas

BMW 3-serie
BMW 4-serie
BMW 5-serie
BMW 6-serie
BMW X3
BMW X4
BMW X5
BMW X6

Enbart modeller med fyrcylindrig dieselmotor (tillverkade mellan april 2015 och september 2016) samt sexcylindrig dieselmotor (tillverkade mellan juli 2012 till juni 2015) omfattas av återkallelsen.

Läs BMW:s officiella uttalande

"BMW AG har genomfört undersökningar och funnit att ett fel, likt den uppkomna situationen i Sydkorea, i en Exhaust-Gas-Recirculation-modul (EGR) som används för avgasregleringen, i sällsynta fall kan orsaka motorbränder i vissa av BMW:s dieselbilar på den europeiska marknaden.

BMW Group har därför beslutat att på eget initiativ genomföra en teknisk aktion för att kontrollera EGR-modulen och ersätta eventuellt felande komponenter i de fordon som potentiellt berörs.

På den europeiska marknaden berör denna tekniska aktion EGR-modulen i BMW 3-serie, 4-serie, 5-serie, 6-serie, 7-sere, X3, X4, X5, X6-fordon med 4-cylindrig dieselmotor (produktion från april 2015 till september 2016) samt 6-cylindrig dieselmotor (produktion från juli 2012 till juni 2015).

På den svenska marknaden är det 13.513 bilar som skall kontrolleras och BMW kommer inom kort att kontakta dom ägare, vars bil är berörd, med vidare information."

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag litar på att BMW har bra kvalitetskontroll.
162
142