Fotgängare påkörd på motorvägen – misstänks för vårdslöshet i trafik

En fotgängare blev påkörd och allvarligt skadad – ändå misstänks han för grov vårdslöshet i trafik. Detta gäller.

Bild: Bigstockphoto

En man i Stockholmsområdet blev allvarligt skadad när han förra veckan blev påkörd på motorvägen. Mannen som korsade E18 till fots blev påkörd en personbil som färdades i cirka 70 km/h. Mannen blev allvarligt skadad och fördes med ambulanshelikopter till sjukhus. 

"Bilen körde i 70 km/h, då flyger man i väg en bit. Det ju inte bra att korsa en motorväg", säger Jan Berlin vid Danderydspolisen till mitti.se.

Mannen som inte bara utsatte sig för en enorm risk och därtill skadades allvarligt, han misstänkts dessutom för brott, vårdslöshet i trafik. Polisen har utsett en förundersökningsledare för olyckan.

Detta gäller för gående i trafiken

• På motorväg och motortrafikled är gångtrafik förbjuden. (9 kap 1 § trafikförordningen) Detta innebär samtidigt att det är förbjudet att uppehålla sig där. Förbudet för gående gäller även påfarter och avfarter.

• Det är förbjudet men inte straffbart att korsa en gata/väg mot rött ljus. Men skulle bilar kollidera som följd av att någon korsat gatan mot rött kan den gående dömas för vårdslöshet i trafik.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

100
0