BMW sluttestar nya 3-serien på Ringen – snart premiärdags

Nytt system som blir standard ska kompensera för potthål och andra ojämnheter.

BMW sluttestar nya 3-serien på Ringen – snart premiärdags

Det dröjer inte länge innan BMW ska lansera en helt ny generation av 3-serien. Sluttesterna av BMW 3-serie görs just nu på Nürburgring och premiär blir senare i höst.

BMW har släppt en pressrelease med bilder på en maskerad testbil som testkörs på Ringen. Pressmeddelandet fokuserar helt på kördynamik. Det är förmodligen ett sätt för BMW att positionera 3-serien som "körgladast i klassen", när många hävdat att den större 5-serien de senaste åren är mer bekväm än rolig att köra.

Här är de viktigaste nyheterna när det gäller köregenskaper enligt BMW:

• Upp till 55 kilo lägre tjänstevikt än dagens modell. Det låter inte så mycket, men ska ändå ge något lägre förbrukning och bättre köregenskaper än i dagens modell.

• Helt omarbetad fjädring och stötdämpning, styrning och bromsar.

• BMW 3-serie blir först ut med ett nytt system där dämpningen kan kompensera olika typer av vibrationer från ojämnheter i vägbanan, som potthål. Systemet blir standard.

• En centimeter lägre tyngdpunkt, bredare spårvidd och högre vridstyvhet i chassit ska ge en mer direkt körkänsla.

• Helt omarbetad fyrcylindrig motor. Det blir den starkaste fyrcylindriga motorn som någonsin suttit i en produktionsmodell från BMW, som ändå ska bli fem procent snålare än dagens modell (enligt officiella siffror, hur snål den blir i verkligheten återstår att se). Motorn får partikelfilter och klarar de nya och hårdare Euro 6d Temp-utsläppsreglerna.

I övrigt kan vi nämna att detta blir första 3-serien som också ska bli helt eldriven. Men den modlelen kommer senare.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Det här lovar gott, tycker jag!
143
10