BMW sluttestar nya 3-serien på Ringen – snart premiärdags

Nytt system som blir standard ska kompensera för potthål och andra ojämnheter.

BMW sluttestar nya 3-serien på Ringen – snart premiärdags

Det dröjer inte länge innan BMW ska lansera en helt ny generation av 3-serien. Sluttesterna av BMW 3-serie görs just nu på Nürburgring och premiär blir senare i höst.

BMW har släppt en pressrelease med bilder på en maskerad testbil som testkörs på Ringen. Pressmeddelandet fokuserar helt på kördynamik. Det är förmodligen ett sätt för BMW att positionera 3-serien som "körgladast i klassen", när många hävdat att den större 5-serien de senaste åren är mer bekväm än rolig att köra.

Här är de viktigaste nyheterna när det gäller köregenskaper enligt BMW:

• Upp till 55 kilo lägre tjänstevikt än dagens modell. Det låter inte så mycket, men ska ändå ge något lägre förbrukning och bättre köregenskaper än i dagens modell.

• Helt omarbetad fjädring och stötdämpning, styrning och bromsar.

• BMW 3-serie blir först ut med ett nytt system där dämpningen kan kompensera olika typer av vibrationer från ojämnheter i vägbanan, som potthål. Systemet blir standard.

• En centimeter lägre tyngdpunkt, bredare spårvidd och högre vridstyvhet i chassit ska ge en mer direkt körkänsla.

• Helt omarbetad fyrcylindrig motor. Det blir den starkaste fyrcylindriga motorn som någonsin suttit i en produktionsmodell från BMW, som ändå ska bli fem procent snålare än dagens modell (enligt officiella siffror, hur snål den blir i verkligheten återstår att se). Motorn får partikelfilter och klarar de nya och hårdare Euro 6d Temp-utsläppsreglerna.

I övrigt kan vi nämna att detta blir första 3-serien som också ska bli helt eldriven. Men den modlelen kommer senare.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Det här lovar gott, tycker jag!
145
10