Mikaela Åhlin-Kottulinsky tog historisk seger – diskades senare

Glädjen över den historiska segern för Mikaela Åhlin-Kottulinsky blev kortvarig. Efter att en stund ha varit den första kvinnliga segraren någonsin i STCC valde tävlingsledningen att ogiltigförklara vinsten.
Annons

Mikaela Åhlin-Kottulinsky tog historisk seger – diskades senare
Det blev omedelbart smolk i glädjebägaren för Mikaela Åhlin-Kottulinsky. Foto: PWR Racing Team

Mikaela Åhlin-Kottulinsky som tävlar med en Cupra TCR för PWR Racing Team och Seat, vann det andra STCC-heatet på Gelleråsen i Karlskoga, vilket gjorde henne till den första kvinna som vunnit ett STCC-lopp.

”Det känns helt underbart, jag är så glad och stolt över alla i teamet som har gjort det här möjligt. Jag var självklart nervös inför att starta i pole position, men fick en bra start och kunde kontrollera tävlingen därifrån”, sa Åhlin-Kottulinsky efter segern.

Men glädjen byttes mot besvikelse, då tävlingsledningen diskvalificerade PWR Racing och Seat Dealer Teams bilar.

”Våra tekniker har undersökt avgassystemet på bilarna och de fann att de inte var enligt reglementet, därför har de uteslutits”, säger Börje Blomén, tävlingsledare.

Daniel Haglöf, Philip Morin och Robert Dahlgren diskades i det första heatet och Mikaela Åhlin-Kottulinsky i det andra heatet. Haglöf, Morin och Dahlgren är inte diskvalificerade från det andra heatet.

PWR Racing skriver på sin facebooksida att de har överklagat besluet och kommer att driva ärendet vidare hos Svenska Bilsportförbundet: 

”Teamet har vidare varit i kontakt med både CUPRA Racing (som bygger CUPRA TCR, Volkswagen Golf GTI och Audi RS3 LMS) och tekniskt ansvarige i TCR-organisationen som bekräftar att teamets specifikation på avgassystem används på bilar i flera TCR-mästerskap runt om i världen, beroende på vilka ljudkrav som gäller i landet där tävlingen hålls.

Teamets bilar klarar utan vidare ljudkraven som gäller på svenska banor med den specifikation av avgassystem som använts på Gelleråsen.”

”Det var något historiskt som hände och vi i teamet firar det som en seger. Mikaela korsade mållinjen först och även fast det tillfälligt har tagits i från henne så tror och hoppas vi att resultatet kommer att ändras”, säger Daniel Haglöf, chef på PWR Racing.

Annons
Annons
Rulla till toppen