Rallylegendar stoppas av förarlös snöplog i världsrekordfart

Aningen off-season, men ett världsrekord är ett världsrekord. Och att se rallylegendaren Marcus Grönholm komma på ställ genom snörök och prata "finglish" kan man göra alla dagar i veckan. Sommar som vinter.

Se filmen nedan.

Det finns ett stort intresse av autonom teknik inom många branscher, bland annat logistik, vägmaskiner och jordbruk – och inte minst snöröjning. Vi har tidigare sett självkörande plogbilar som kör i grupp när de testas i Tyskland. 

Valtra och Nokian Däck har nu slagit världsrekord för snöröjning med en självkörande traktor. Rekordet sattes i mars 2018 med en förarlös Valtra T254 Versu traktor, Årets traktor 2018. På en sluten väg i södra Finland röjdes snö i 73,171 km/h.

I filmen nedan ser vi den förre flerfaldige rallyvärldsmästaren Marcus Grönholm och hans son, Niclas Grönholm, i co-driver-sätet.

Längst ner en film som visar hur det såg ut när världsrekordet sattes.

Det här är det andra världsrekordet under minus-gradiga förhållanden som har slagits med Nokian Däck och Valtra. 2015 körde en annan rallylegendar, Juha Kankkunen, en Valtra T234 Versu-traktor i 130,165 km/h.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag längtar till man kan sladda i snön!
9
11