SD vill sänka priset på diesel och bensin

Under brinnande valrörelse presenterade Sverigedemokraterna idag sitt valmanifest. Partiet lovar bland annat lovar att sänka priset på bensin och diesel med 70 öre per liter.

Priset på bensin och diesel är rekordhögt, 16,31 kronor/litern för 95-oktanig bensin och 16,11 kronor för en liter diesel. I dessa "rekordtider", går SD till val på sänkt pris på båda drivmedlen med 70 öre litern.

"Svenska bilister och framför allt de på landsbygden har under de senaste mandatperioderna fått känna av kraftigt ökade kostnader till följd av höjda drivmedelspriser", säger en källa inifrån partiet till Aftonbladet.

Lötftet kan också ses som kritik mot Socialdemokraterna som i förra valrörelsen lovade att inte höja bensinpriset men bröt löftet när de bildade regering med Miljöpartiet. 

Förslaget innebär stopp för framtida prisökningar till följd av skattehöjningar och justeringar som sker automatiskt den 1 januari varje år genom en så kallad indexuppräkning.

SD har fått kritik för sin miljöpolitik. Partiet ingår inte i klimatuppgörelsen där alla andra partier har förbundit sig att minska utsläppen med 85 procent till 2045 jämfört med 1990.

"De sju partiernas beslut att tvinga in mestadels fulbiodrivmedel i bränslet höjer priset vid pump och minskar skatteintäkterna. Vi justerar ned nivån vad gäller biodrivmedel vilket öppnar upp för lägre priser och fokus på bra inhemska biodrivmedel", säger en SD-källa till Aftonbladet.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Bränslepriset är en viktig valfråga för mig.
90
32