Klart: Nissan godkänner HVO i dieselmodellerna

Alla bilar från 2006 får tankas med HVO-diesel.

Klart: Nissan godkänner HVO i dieselmodellerna
Grönt ljus för grön diesel hos Nissan.

Många är nyfikna på HVO-diesel som kan sänka utsläppen ordentligt jämfört med vanlig diesel.

Nissan blir nu nästa företag som godkänner den fossilfria dieseln HVO100 i sina dieselmodeller. Då kanske man kunde anta att även koncernsyskonet Renault automatiskt skulle godkänna HVO-diesel i sina modeller, eftersom Nissan och Renault delar flera motorer. Men så är det inte – Renault ska "utvärdera" HVO-diesel och det ska vara klart under 2018.

Det betyder att allt fler bilföretag hänger på vad som vissa kallar "dieselbilens räddning". Först ut var franska Peugeot och Citroën som redan 2016 godkände bränslet.

Ren HVO säljs sedan några år tillbaka i Sverige. Det är ett syntetiskt bränsle som tillverkas av växtoljor och slaktavfall. Problemet är att många tillverkare inte godkänner HVO100 för sina dieselbilar, vilket betyder att bilens garantier slutar att gälla om du tankar HVO. Men de allra flesta biltillverkare håller just nu på att testa och utvärdera bränslet.

Nissans gröna ljus för det gröna bränslet omfattar alla deras dieselbilar från och med årsmodell 2006. Har du en sådan bil är det alltså fritt fram att tanka – med bibehållen garanti (i de fall den är kvar).

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag har tankat HVO-diesel.
18
30