Vad hände med Spykers motordeal med Koenigsegg?

För 18 månader sedan avtäckte Christian von Koenigsegg och Victor Muller motorn från Ängelholm som skulle driva den holländska sportbilen. Men sedan dess har inte mycket hänt.

Vad hände med Spykers motordeal med Koenigsegg?
C8 Preliator skulle få 5-liters V8 från Koenigsegg. Men vad har hänt? FOTO: Bettorodrigues/Big Stock Photo

Det var då det. Christian von Koenigsegg och Victor Muller avtäcker motorn som skulle hamna i Spykers senaste sportbil.

Vid bilsalongen i Genève förra våren, alltså 2017, verkade det som att den problemtyngda holländska superbilsfirman Spyker hade hamnat på hjulen igen.

Där visade man upp nya modellen C8 Preliator. Och på scenen stod företagets grundare och vd Victor Muller triumferande tillsammans med Christian von Koenigsegg för att offentliggöra ett motorsamarbete.

100 exemplar av bilen skulle byggas – och den skulle drivas av en 5-liters sugmotor från Koenigsegg.

Koenigsegg har en vana att vrida ur mer än 1.000 hästkrafter ur sina överladdade skapelser. Men här skulle man nöja sig med "bara" 600 hk vilket skulle ge en hög driftsäkerhet.

I en intervju med Road & Track förklarade Christian att "den är överkonstruerad för deras behov"... och skulle "hålla i…typ 200 år eller något sådant".

18 månader har gått sedan dess och inte mycket har hänt. Egentligen ingenting.

"Nej, vi har inte byggt några motorer för Spyker. De har inte uppfyllt villkoren så vi har inte börjat bygga", säger Koenigseggs talesman Steven Wade till holländska Autovise och bekräftar till automotorsport.se.

Det aktuella läget hos Spyker är okänt, men företagets historia sedan grundandet 1999 kan väl bäst beskrivas som svajigt. Så sent som 2014 begärdes företaget i konkurs. Men Victor Muller lyckades häva beslut och Spyker har genomgått en rekonstruktion.

Hos Koenigsegg finns fortfarande hoppet kvar om en leverans.

"Vi önskar Spyder en bra framtid och hoppas att de återigen kommer att kunna leverera sina fascinerande bilar," säger Wade.

Så här ser den ut, Koenigeggs specialbygge för Spyker. Men än har inga motorer levererats.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Det blir nog inga Koenigsegg-motorer hos Spyker
85
6