BMW gör en Mercedes – lanserar egen röststyrning

Nya finessen kan sköta bilens funktioner – och håller datajättar som Google och Apple på behörigt avstånd.

BMW gör en Mercedes – lanserar egen röststyrning

Mercedes har nyss visat upp ett nytt infotainmentsystem med en egen röststyrningsassistent, och inte heller BMW kan hålla sig borta från att lansera ett helt eget system för att föraren ska kunna röststyra vissa funktioner och finesser i bilen.

Till skillnad från Apples Siri, Amazons Alexa och Microsofts Cortana har dock BMW:s nya röststyrning inget uppseendeväckande namn: den heter helt enkelt Intelligent Personal Assistant.

Tanken med asisstenten är att föraren ska kunna säga "Hej BMW" och sedan styra till exempel musik, klimatanläggning eller navigation utan att behöva använda infotainmentsystemet. Du kan också lägga in en egen fras som bilen svarar på.

Smartare än gamla röststyrningen

Det kanske inte låter så avancerat – röststyrning har funnits i många bilar sedan 1990-talet. Men den nya generationens röststyrning är betydligt smartare. Föraren behöver inte stega sig fram genom att säga "klimatanläggning", "temperatur" och sedan "höj temperaturen". Det räcker med att säga "jag fryser" eller något i den stilen – assistenten ska förstå ändå.

En annan fördel är att assistenten kan bunta ihop många olika funktioner under ett och samma kommando. Om föraren säger "jag är trött" kan musikanläggningen börja spela en viss musik, klimatanläggningen justerar temperaturen och kupébelysningen går in i ett särskilt läge. Det hade varit mer tidsödande att göra manuellt.

Kan fungera även utan internetuppkoppling

BMW är inte ensamma om att lansera en helt egen röststyrningsassistent. Mercedes gör samma sak. För föraren är det inte nödvändigtvis en bra idé: bilens röststyrning kan bara utföra vissa saker i bilen, medan mobiltelefonens röststyrning inte kan styra bilens funktioner. Det blir två assistenter att använda.

Men då kontrar Mercedes röststyrning istället med att den kan användas även i tunnlar eller områden med dålig mobiltäckning. Förhoppningsvis funkar även BMW:s röststyrningsassistent utan internetuppkoppling.

Läs också vår djupdykning i tekniken bakom Mercedes infotainmentsystem MBUX.

Vill hålla datajättarna borta

Den största anledningen till att BMW lanserar en egen röststyrning är dock att biljätten inte vill hamna "i knät" på Google, Apple och Amazon med deras röststyrningsassistenter. BMW och de andra biltillverkarna är livrädda att ge upp stora delar av sina datamängder till datajättarna och vill därför hellre lägga beslag på datan från röststyrningen själva.

BMW:s "intelligenta personliga assistent" dyker upp i version 7.0 av infotainmentsystemet. Den ska också kunna uppdateras med tiden för att "bli smartare" i takt med att den lär sig förarens vanor. På en av bilderna (här ovan) kan vi se hur bilens infotainmentsystem gör sig klart för en "fjärruppdatering" av mjukvaran, så förhoppningsvis måste bilen inte in till verkstaden för att uppdatera mjukvaran.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag använder ofta röststyrningen i mobilen.
8
16