Kia Proceed är den nya sportkombimodellen – till Sverige nästa år

Välutrustad modell med fokus på snygg design.

Kia Proceed är den nya sportkombimodellen – till Sverige nästa år

Kia ska ta ett nytag med modellen Proceed. Det här modellnamnet användes tidigare för tvådörrarsmodellen av storsäljaren Ceed. Nu ska Kia Proceed istället vara en fräckare kombiversion av Ceed.

Hänger du med?!

Kia Proceed är hur som helst en kompaktkombi som hamnar i samma storleksklass som nya Toyota Corolla Touring Sports. Designmässigt är den ett stort steg från vanliga kombimodellen och Proceed har betydligt mer fokus på läcker design än på kantigt kombiutrymme.

"Designen för tankarna till en coupé snarare än en traditionell familjekombi", skriver Kia.

Det märks inte minst på lutningen på bakrutan som är 64 grader, jämfört med "vanliga" kombiversionen av Ceed (som heter Sportswagon) där bakrutan lutar 51 grader. Men bagageutrymmet ska ändå svälja 594 liter, vilket är 31 liter mindre än Ceed Sportswagon.

På utsidan märks också att Kia Proceed är fyra centimeter lägre än Ceed Sportswagon, och att även markfrigången är lägre – Proceed ger ett lägre intryck.

När Kia Proceed börjar säljas i Sverige får den två olika bensinmotorer på antingen 1,4 liter och 140 hästkrafter eller 1,6 liter och 204 hästkrafter. Båda modellerna har sjustegad dubbelkopplingslåda. Lite uppseendeväckande är att Proceed inte kommer med dieselmotor.

Som standard finns autobroms som känner igen fotgängare och cyklister, infotainmentsystem med Apple Carplay och Android Auto och adaptiv farthållare.

Lanseringen sker under första kvartalet 2019. Priserna är inte klara ännu.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

27
9