Nissan lägger ner Golfutmanaren – ännu ett offer för suvarna

Stoppar försäljningen av två kompaktmodeller i Europa. Kunderna vill ha suvar och crossovermodeller.
Annons

Den globala ”köpa suv-trenden” har skördat två nya offer. Redan i juni i år stoppade Nissan produktionen av halvkombin och Golfutmanaren Pulsar.

Senare i år kommer man också att stoppa Almera, en sedanmodell som byggts i Ryssland för den ryska marknaden.

Orsaken vet ni redan: ”Europeiska kunder har flyttat sitt intresse från traditionella fordonssegment till suv- och crossovermodeller och situationen i Ryssland är liknande”, säger en talesperson för Nissan till Automotive News.

Elbilen Leaf blir därmed Nissans enda kvarvarande icke-suv i den europeiska kompaktklassen.

Pulsar lanserades så sent som 2014 och byggdes i Barcelona. Den var en utmanare i Golfklassen och fyllde ett gap som funnits i Nissans europadebut sedan man stoppade produktionen av Almera 2006.

Nissan förutsåg en årlig försäljning av Pulsar på 64.000 bilar, men förra året såldes blott 25.221 bilar i Europa, enligt Jato Dynamics.

Almera har byggts i ryska Togliatti sedan 2013, som en sedanmodell enbart för den ryska marknaden. Året efter var den Nissans bästsäljande modell (46.225 bilar) men sedan har det gått utför.

Förlusten av Almera innebär att Nissans ryska utbud nu enbart består av suv-modeller, med undantag för sportbilen GT-R.

Efter en lång nedgång växer åter den ryska nybilsmarknaden – där suv-modeller nu står för över 40 procent av försäljningen.

Annons
Annons
Rulla till toppen