Suzuki Jimny faller igenom i krocktest – bara tre stjärnor

Desto bättre gick det för Audi A6 och Volkswagen Touareg.
Annons

Euro NCAP har släppt en ny omgång krocktestresultat. Som väntat blev det full pott för både Audi A6 och Volkswagen Touareg, som förutom hög passiv säkerhetsnivå också har smarta aktiva säkerhetssystem som kan känna igen cyklister.

Riktigt lika bra gick det inte för Suzuki Jimny, den lilla terrängkultklassikern som nu kommer i ny upplaga.

Suzuki Jimny får bara tre stjärnor av fem möjliga i Euro NCAP:s krocktest och det visar tydligt att säkerhet inte varit högsta prioritet.

Bilen får godkänt när det gäller passiv säkerhet (som ska skydda passagerarna så mycket som möjligt när en olycka redan inträffat), men fotgängare löper risk att skadas allvarligt om de blir påkörda och framför allt får Suzuki Jimny låga betyg för säkerhetssystem som autobroms och filhållningsassistans.

I ett av testerna skyddades till exempel passagerarnas knän på ett bra sätt, men i brösthöjd fanns risk för allvarliga skador. Förarens krockkudde blev heller inte uppblåst med tillräckligt högt tryck vilket innebar att krockdockan slog huvudet i ratten.

När det gäller autobromssystemet verkade det inte fungera särskilt bra för att identifiera fotgängare, det fungerar inte alls i mörker och det kan inte upptäcka cyklister.

”Som en helt ny bil borde den erbjuda betydligt bättre skydd för föraren vid en olycka”, säger Matthew Avery på Thatcham Research.

Annons
Annons
Rulla till toppen