Officiell: Här är nya Volvo V60 Cross Country

Officiell: Här är nya Volvo V60 Cross Country

När V60-modellen lanserades på hösten 2010 var det nog en del som rynkade på näsan – V60 var en "sportkombi" med fokus på design och inte på maximala utrymmen, som gamla V50.

Men Volvo V60 blev en försäljningssuccé, och andra generationen har fått en mycket bra start. Nu är det dags för Cross Country-versionen som många svenska bilköpare ser fram emot. Volvo visade upp nya V60 Cross Country på ett event i Stockholm under tisdagen.

Vid det här laget känns ingredienserna igen, och på papperet låter de inte så revolutionerande. Men faktum är att skillnaden i verkligheten är större än många tror. 

Volvo V60 Cross Country får något högre markfrigång (+60 mm), plastpaneler på sidorna, annorlunda front och bakparti samt en lite mera "bruksig" framtoning än den vanliga modellen. Spårvidden är breddad och hjulen är utflyttade 22 millimeter i hjulhusen. För de som ska ut i terrängen finns det en hasplåt i aluminium som kan monteras under motorn och framvagnen, den kostar 7.390 kronor. Vi har tidigare publicerat spionbilder från läsare som fångat V60 Cross Country på bild och designdetaljerna känns igen.

Till skillnad mot storebror V90 Cross Country finns det inte luftfjädring bak som tillval till nya V60 Cross Country. Volvos kundundersökningar har visat att intresset för luftfjädring är allt för litet, därför blir det bara stålfjädrar fram och bladfjäder i kompositplast bak. Däremot kan man beställa Four-C chassi med adaptiva och elektroniskt kontrollerade stötdämpare.

När det gäller markfrigången är den sex centimeter högre än på vanliga V60, 210 millimeter, vilket förbättrar framkomligheten på till exempel oplogade vägar. När Volvo presenterade V90 Cross Country fick den 6,5 centimeter högre markfrigång än vanliga V90. Den högre markfrigången gör insteget lite smidigare och att framkomligheten på dåliga vägar eller i snö kan bli något bättre.

En annan mindre skillnad jämfört med vanliga V60 är att Cross Country-modellen får ett särskilt körprogram för terrängkörning som anpassar drivlinan för att minska hjulspinn. Bilen får också Hill Descent Control som hjälper till vid körning nedför en brant backe. 18-tumsfälgar är standard, men det går att välja till både 19- och 20-tumsfälgar.

Spårvidden på V60 Cross Country har ökat till 1.649 millimeter fram (1.610 mm) och bak till 1.633 millimeter (1.610 mm), V60 kombi inom parantes. AdBlue-tanken till dieselmodellen D4 är på 11,5 liter.

Många kommer förmodligen att använda sin V60 Cross Country som dragbil och då får det inte vara allt för tunga släp. Dragvikten anges till 2.000 kilo. Bagagerumsvolymen anges till 529 liter och 1.441 lliter med baksätet nedfällt.

Cross Country-modellerna är en riktig guldgruva för Volvo, både ekonomiskt och imagemässigt. Modellerna hamnar mitt emellan vanlig kombi och suv. Tack vare små tekniska skillnader och högre försäljningspris kan Volvo ta ut större marginaler på CC-modellerna. Är du intresserad av hur Volvos Cross Country-modeller blev till – läs gärna vår historiska tillbakablick här.

Motorerna delas med resten av V60-modellerna. Nya V60 Cross Country kan fås med bensinmotorn T5 AWD (våren 2019) och dieselmotorn D4 AWD med 190 hk/400 Nm och åttastegad automatlåda är enda alternativet vid försäljningsstarten idag.

Mildhybrid- och laddhybridversioner kommer lanseras längre fram, men sannolikt inte förrän andra halvåret 2019. Laddhybriden är en intressant nyhet: V90 Cross Country finns nämligen inte som laddhybrid.

Alla svenska priser är inte klara, men Volvo V60 Cross Country D4 AWD med automatlåda börjar på 381.900 kronor. Det kan jämföras med en vanlig V60 D4 AWD Momentum med automatlåda som börjar vid 356.900 kronor. Skillnaden är alltså 25.000 kronor, vilket inte är så mycket i sammanhanget och lär göra nya V60 CC till ännu en försäljningssuccé för Volvo.

Prognosen idag är att de första kundleveranserna av nya Volvo V60 Cross Country sker i januari eller möjligtvis i början av februari. Och då handlar det alltså enbart om D4-modellen.

Måtten på Volvo V60 Cross Country D4 AWD kan jämföras med ...

... de för vanliga kombin V60.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Snyggt jobbat, Volvo!
265
11