Ny märkning ska göra det lättare att tanka – förstår du symbolerna?

Redan nu i oktober införs en ny märkning av drivmedel i EU. Det här systemet kommer också till Sverige och ska innebära att bilägarna lättare ska kunna välja rätt, även vid tankning utomlands – och minska risken för feltankning.

Senast den 12 oktober måste alla nya fordon och pumpar ha märkningen på plats. Märkningen gäller för bensin, diesel, gas och vätgas.

Även laddhybrider ska märkas eftersom de kan köras på både el och bensin eller diesel.

Den här nyheten innebär alltså inte att bränslena ursprungsmärks, för att få reda på hur och under vilka förhållanden bränslet framställts.

Så ser märkningen ut

Bilar som kan köras på bensin märks med ett runt märke med bokstaven E och en siffra. Den siffran anger hur mycket etanolinblandning bilen klarar. För de flesta bensinbilar gäller E5 eller E10. För etanolbilar gäller E85.

Dieselbilar får en fyrkant med bokstaven B och en siffra. B står för biodiesel. Det vanligaste är B7 och B10. Om bilen har bokstäverna XTL innebär det att bilen klarar HVO100.

Bilar som kan köras på gas märks med en fyrkant på högkant. H2 är vätgas. CNG är i Sverige fordonsgas som kan vara biogas, naturgas eller en kombination av de båda. LPG är i Sverige flytande fordonsgas som kan vara biogas, naturgas eller en kombination av de båda.

På den här sajten finns mer information om hur märkningen kommer se ut.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Bra märkning – jag förstår precis!
50
222