Singer har byggt sin 100:e Porsche 911 – besöker Jay Leno’s Garage

Som få andra bilmodeller kan en Singer-Porsche få snålvattnet att rinna hos bilentusiasterna. Och nu har faktiskt det lilla specialföretaget byggt sin 100:e bil.

Singer har byggt sin 100:e Porsche 911 – besöker Jay Leno’s Garage
Ju mer man tittar, desto fler detaljer upptäcker man som inte är original från 964:an.

Singer byggde sin första 911 2008. Den fick stor uppmärksamhet och snart stod kunderna på kö. Idag, 2018, har Singer byggt bil nummer 100 och just den är på besök hos bilnörden Jay Leno.

I Jay Leno's Garage får vi tillfälle att ta en nära titt på hur en Singer Porsche 911 är uppbyggd.

Tim Gregorio – kundansvarig och en av de första som började jobba hos Singer – berättar om kundbilen. Första ordern fick de 2009. Singer arbetar främst med de luftkylda 964-bilarna, utgångspunkten för deras "hyllning" till Porsche 911.

Den här bilen har en 4,0-liters boxersexa med 395 hk och sexväxlad, manuell transmission. För att få full kontroll på bilen har hjulen coilover-stötdämpare från Öhlins. En Singer väger in på cirka 1.200 kilo, så 395 hästar räcker långt.

Bromsarna är hämtade från Porsche 930 Turbo, men det finns keramiska bromsskivor att välja till. Även om man sparat över 200 kilo är bilen inte spartansk, det ingår till exempelvis luftkonditionering. Många detaljer är förändrade, men så skickligt gjort att man inte tänker på det. Singer-bilen har till exempel vindrutetorkare från 993-generationen.

Grundkarossen – body-in-white som det heter på engelska (finns det något bra, svenskt ord?) – är som originalet, i stål, men sedan är i stort sett alla yttre karossdelar i kolfiberarmerad plast, inklusive taket. Dörrsidorna är gjorda i stålplåt, men det är av säkerhetsskäl. Det sitter även en säkerhetsbalk i dörren.

En del Singer-bilar har stora likheter, men går man in och finstuderar detaljerna finns det alltid unika skillnader mellan de 100 bilarna. Singer är populära och just nu har man 130 bilar i orderböckerna, på väg att byggas.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Snälla jultomten, jag vill bara ha en julklapp – en Singer 911!
95
9