Nu ska Berlin förbjuda äldre dieselbilar

Domstol tvingar staden – tvärt emot regeringens vilja.

Nu ska Berlin förbjuda äldre dieselbilar
Elva gator i Berlin får nu förbud mot äldre dieselbilar – och det kan bli många fler. Foto: Bigstockphoto

Staden Berlin fick i tisdags en order (!) från en domstol i den tyska huvudstaden: Förbjud äldre dieselfordon från några av stadens gator. Domstolen skriver också att varken staden eller staten gjort tillräckligt för att hålla luftföroreningarna inom tillåtna nivåer.

Det var samtidigt en markering mot den tyska regeringen som till varje pris vill försöka undvika förbud.

På elva gator där man uppmätt de högsta nivåerna av kväveoxid kommer nu Berlin att förbjuda fordon som enbart uppfyller Euro 5 eller äldre avgasregler. 

Staden får också i uppdrag att analysera huruvida ytterligare förbud behövs på ytterligare 15 kilometer gator. 

Dieselförbud har redan införts i Hamburg, och planeras i såväl Frankfurt som bilstaden Stuttgart. Berlin ska nu ha färdigt en lag innan slutet av mars 2019, och förbudet ska implementeras två-tre månader senare.

För en tid sedan offentliggjorde den tyska regeringen planer att minska nedsmutsning från dieselfordon genom att be biltillverkarna om inbytes-kampanjer och hårdvarulösningar. Allt för att slippa ytterligare förbud.

Men redan i februari tog den tyska federala domstolen beslutet att tillåta enskilda städer att förbjuda äldre dieselbilar.

"Det här är en bra dag för den rena luften i Berlin. Det visar att regeringens dieselkompromiss, som inte ens inkluderade Berlin, har misslyckats", säger Jürgen Rasch från miljölobbygruppen DUH till Automotive News.