Försäljningsras för Jaguar/Land Rover – stänger fabriken i två veckor

Först tredagars arbetsvecka – sedan en stängd fabrik i två veckor. Dessa är åtgärder Jaguar Land Rover tar till efter sviktande försäljningssiffror.

Försäljningsras för Jaguar/Land Rover – stänger fabriken i två veckor
Tillverkningen i Jaguar/Land Rovers fabrik i Solihull står still i två veckor.

Det rör sig om Jaguar/Land Rovers fabrik i Solihull som alltså stängs ner i två veckor efter att försäljningen i september varit ovanligt dålig. Jaguar Land Rover rapporterar om en förämring med 12,3 procent jämfört med september förra året.

Detta är dock inte företagets första åtgärd för att skala ner på utgifterna. Sedan tidigare är aviserat att anställda vid fabriken Castle Bromwich kommer gå ner till tredagars arbetsvecka tills efter julhelgen.

Hemma i Storbritannien är det dock långt ifrån ett ras utan endast en nedgång på 0,8 procent. Det riktiga raset har skett på den kinesiska marknaden där försäljningen sjönk med hela 46,2 procent.

Ett flertal faktorer läggs fram som orsaken till den minskade försäljningen, bland annat lägre efterfrågan på dieseldrivna bilar, ett minskat intresse för sedanmodeller och osäkerhet kring brexit.

Jaguar Land Rover säger i ett uttalande att stängningen inte påverkar de berörda anställdas löner, de kommer att få betalt som vanligt. Det kommer heller inte innebära någon förlängd leveranstid för de kunder som lagt en beställning på en ny bil.

Brexit kommer innebära att brittiska bilar blir dyrare, det befarar i alla fall företrädare för Aston Martin. Det är framförallt distributionssvårigheter som kommer tvinga upp priserna på bilarna. Troligt är att Jaguar Land Rover kommer ställas för samma svårigheter och att även deras bilar kommer krypa uppåt i pris.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.