Ägarna avslöjar: Här är suvarna som krånglar minst

Premium Allt fler svenskar väljer en suv – men alla levererar verkligen inte på toppnivå om ägarna får säga sitt. Här listar vi suv-modellerna som krånglar mest och minst. Flera populära modeller får toppbetyg!

Ägarna avslöjar: Här är suvarna som krånglar minst

Är det någon som har koll på hur bra bilen håller, och hur problemfri den är, så är det bilägaren själv. Vår begagnatdatabas innehåller fler än 48.000 bilbetyg där ägarna berättar om sina erfarenheter. Du kan själv sätta betyg på din bil här.

I den här artikeln tittar vi närmare på delmomentet "problemfri" – alltså hur mycket eller lite bilen har strulat – och vi koncentrerar oss på bilsegmentet som växer mest och som lockar allt fler svenska bilköpare: suvarna.

Ägarna sätter själva betyg på hur problemfri bilen varit under tiden de haft den, men hur allvarliga problemen är skiljer sig åt. Vissa har råkat ut för mindre elektronikbuggar som visserligen kan vara irriterande men som ändå blir lösta med en mjukvaruuppdatering. Andra klagar på mekaniska och mer allvarliga fel.

Problemen skiljer sig alltså åt mellan de olika bilmodellerna men generellt sett finns det ett problemområde som återkommer, och det är elektroniken. Nya bilar har mycket avancerad teknik under skalet och det kan ge upphov till diverse olika elfel.

Om du är på jakt efter ny bil gör du alltså klokt i att kolla alla elektroniska funktioner och finesser noga innan du slår till. Vissa bilmärken kan också göra en "diagnos" av bilen på verkstaden där du kan se eventuella felkoder.

Hög driftsäkerhet är dock inte allt – särskilt inte när auto motor & sport-läsarna väljer bil. I en annan artikel har vi rankat suvarna utifrån samtliga delmoment – alltså inte bara problemfrihet – och då blir resultatet ett annat.

Så vilka suvar håller egentligen högst kvalitet? I vår lista hamnar – kanske inte så överraskande – en Toyota högst upp. Toyota RAV4 har ett betyg för driftsäkerheten på hela 98 procent och det är alltså ytterst få ägare som haft någon form av problem.

Det är imponerande med tanke på att väldigt många valt hybridversionen, med mer avancerad teknik än modeller med enbart förbränningsmotor. Men det verkar inte spela någon roll. Toyota RAV4 håller bra ändå.

En annan hybridsuv som inte alls klarar sig lika bra är populära laddhybriden Mitsubishi Outlander PHEV. Japanska bilar brukar vanligtvis hålla hög kvalitet, men Outlandern hamnar på femte plats nedifrån – alltså ett ganska dåligt betyg.

Läs också vår kompletta begagnatguide till Mitsubishi Outlander PHEV.

Vi hittar också två Mercedesmodeller högt upp på listan, dels XC60-konkurrenten GLK redan på andra plats och ersättaren GLC lite längre ned.

Volkswagenkoncernen brukar inte alltid lyckas bra när det gäller kvalitet och driftsäkerhet men faktum är att Skoda Yeti-ägarna är supernöjda: den får ett betyg för problemfrihet på hela 97 procent. Bra jobbat! Koncernsyskonet Volkswagen Tiguan ligger däremot illa till.

Vi hittar också prisvärda modeller som Honda CR-V och Kia Sportage samt lyxigare alternativ som Audi Q7 och Porsche Macan i topp.

Snittbilen har ett betyg på 90 procent och gamla generationen Volvo XC60 lyckas få precis samma betyg. Alltså varken bra eller dåligt. Nya generationen håller sämre kvalitetsnivå enligt ägarna och hamnar under snittbilen.

Under snittbilen hittar även vi tre BMW-modeller (X3, X1 och X5) samt två populära Audimodeller (Q3 och Q5). Egentligen skiljer det inte många procent upp till snittbilen men bilarna hamnar ändå på "fel planhalva".

Det finns två modeller som skiljer sig ordentligt jämfört med resten av suvarna.

Tesla Model X hamnar på näst sista plats med ett betyg på bara 81 procent. Det är ordentligt mycket lägre än snittbilen. I vår begagnatanalys gick vi igenom anledningen: Tesla valde bland annat en avancerad lösning för bakdörrarna som många klagat på. De problemen borde vara lösta, men även i övrigt har Model X-ägarna råkat ut för mycket problem.

Vilken tur då att Teslaverkstäderna får så högt betyg och att många av buggarna har kunnat lösas med trådlösa mjukvaruuppdateringar via nätet.

På allra sista plats hittar vi familjebilen som många drömmer om, Volvo XC90. Här hamnar problemfrihetsbetyget på bara 77 procent – långt under snittet.

Första generationen XC90 hade många problem vid lanseringen, både elfel och mer allvarliga komponentfel, enligt ägarna. Bilen blev bättre mot slutet men även sena exemplar kunde råka ut för fel. Nya generationen som säljs nu råkade även den ut för många kvalitetsproblem och där har det främst handlat om buggar i elektroniken, men även om ojämn lackkvalitet och diverse andra fel.

Ägarna är ganska nöjda ändå på det stora hela, men det är ingen tvekan om att Volvo XC90 inte håller någon vidare hög kvalitetsnivå enligt ägarna.

Läs vår begagnatanalys av båda generationerna Volvo XC90.


Ta reda på vilka fel ägarna rapporterar

Om du vill gå på djupet och titta närmare på exakt vilka fel ägarna råkat ut för på olika bilmodeller finns två alternativ.

• Antingen söker du fram märke och modell på den här sidan och klickar sedan på fliken "Tester". Vi har begagnattester av nästan alla bilmodeller där ägarna berättar om sina erfarenheter.

• Du kan också gå till den här sidan och söka fram märke och modell för att få en ägaranalys i diagramform.


Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Hög driftsäkerhet är viktigare än allt annat när jag väljer bil.
82
15