Videokamera ger virtuellt genomskinlig A-stolpe med OLED-skärm

Tjocka A-stolpar är viktiga för krockskyddet men de försämrar sikten. Continental har tagit fram teknik trollar bort A-stolpen.
Annons

Skulle man köra på en älg behövs det kraftiga A-stolpar för att förhindra en katastrof. Men storleken på A-stolparna avgör också hur bra föraren ser ut, i värsta fall kan en fotgängare – speciellt barn – gömma sig i en ”döda vinkeln”.

Med hjälp av höghållfast stål går det att reducera tjockleken på A-stolpen, med bibehållen styrka. Men den bästa lösningen vore förstås att inte ha någon A-stolpe alls som skymde sikten.

Teknik- och komponenttillverkaren Continental har utvecklat ett system som man kallar ”Virtual A-Pillar, vilket gör nästan hela A-stolpen genomskinlig. En yttre videokamera (kanske placerad i sidobackspegeln?) läser av omgivningen och ger en bild som projiceras på en böjlig och tunn OLED-skärm (Organic Light Emitting Diod). Invändiga kameror läser av förarens huvud och kan därmed justera skärmbilden till att ge precis rätt vinkel.

Continental nämner som exempel att på fyra meters avstånd kan en A-stolpe täcka ett utrymme som är 90 centimeter brett, fullt tillräckligt för att ”gömma” en fotgängare. På längre avstånd från bilen täcks ett ännu större område av A-stolpens yta.

För fyra år sedan visade Land Rover upp en liknande kamerateknik där man kunde göra motorhuven ”osynlig”, vilket skulle underlätta mycket vid terrängkörning. De framåtriktade kamerorna skapade en bild som visades i vindrutans nedre kant. Land Rovers ” Transparent Bonnet” har dock inte nått ut i serieproduktion ännu.

 

Videokamera ger virtuellt genomskinlig A-stolpe med OLED-skärm
På fyra meters avstånd kan en A-stolpe täcka ett utrymme som är 90 centimeter brett, fullt tillräckligt för att ”gömma” en fotgängare.
Annons
Annons
Rulla till toppen