Vår granskning visar: Så dyr är bilservicen – spara tusenlappar

Premium De flesta tittar bara på bilens pris. Men det gäller att inte glömma bort servicekostnaden. Vår granskning visar att det kan skilja enormt mycket mellan olika verkstäder.

Vår granskning visar: Så dyr är bilservicen – spara tusenlappar

Hur mycket kostar en stor service? Vi har ringt runt till både märkesverkstäder och oberoende verkstäder, i storstäder och på landsbygden. Skillnaderna är stora: ibland flera tusen kronor.

Du som ska serva bilen har kanske hört talas om rådet att leta servicepriser utanför storstäderna, eftersom det brukar vara billigare. Det känns inte helt ologiskt att högre hyror skulle tvinga storstädernas verkstäder att ta ut ett något högre pris än motsvarande verkstäder på mindre orter. 

Men det stämmer inte i vår granskning.

Vi valde att undersöka priset på en stor service för fyra svenska favoriter: Volvo V70, Volkswagen Passat, Toyota Prius och Kia Ceed. Vi bad om priser hos fyra märkesverkstäder samt oberoende verkstäder i Härnösand, Eskilstuna, Trelleborg, Örebro och Norrköping. De jämfördes med respektive märkesverkstad samt oberoende aktörer i Stockholmsområdet.

Resultatet visar att storstadsvkerstäderna inte är dyrare än landsbygden – se listan längre ned.
 
Däremot finns riktigt stora pengar att tjäna för de som vågar överge märkesverkstaden för en av de oberoende verkstäderna. En stor service kan kosta 4 683 eller för 8 160 kronor för samma bil. Valet borde vara enkelt – men ändå är det många som föredrar den dyrare märkesverkstaden.

Det finns tusenlappar att tjäna, visar vår granskning

Återförsäljarna har många sätt att locka kvar ägarna under märkesparaplyet, även när garantierna har löpt ut.

• En sådan sak är mjukvaruuppdateringar – men den kroken bör man inte gå på. Dels för att alla verkstäder kan genomföra uppdateringarna. Faktum är att det sedan flera år tillbaka finns EU-regler kring detta.

• Ett annat argument är att de här uppdateringarna inte alltid är så mycket värda. Det kan förvisso finnas en poäng så länge en modell inte har generationsskiftat, men frågan är vilken typ av uppdatering ägarna kan förvänta sig när de rullar in med en 6–7 år gammal bil?

• En annan fördel som märkesverkstäderna har är att de har tillgång till specialverktyg som ibland kan behövas, och för vissa modeller med avancerad teknik, som Toyota Prius med sitt hybridsystem, kan märkesverkstäderna göra vissa "certifieringar" av till exempel batterierna som kan höja andrahandsvärdet.

• Vägassistans var tidigare något som märkesverkstäderna skickade med i servicepriset, men den tjänsten är inte längre så speciell – många fristående verkstäder erbjuder nu samma sak.

En viktig sak att påpeka när det kommer till siffrorna nedan är att de bara ska tas som ungefärliga. Servicepriser fluktuerar och sätts utifrån hur ofta bilen har servats och vad som har gjorts vid varje tillfälle. Underhållshistoriken är det som kommer att avgöra slutsumman.

Därför är det ytterst viktigt att du har koll på vad som är gjort på bilen – och vad som behöver göras. Innehållet i en "stor service" kan variera kraftigt. Försäkra dig om att du vet vilka delar som ingår, så du inte jämför äpplen och päron när du viktar olika verkstadspriser mot varandra.


Så mycket kan du spara

Volvo V70 D4 AWD 2016

Byte av bromsvätska, motorolja, oljefilter, bränslefilter, luftfilter, kupéfilter samt övrig service enligt kontrollpunkterna. 

Märkesverkstad storstad: 7 239 kr
Märkesverkstad landsbygd: 7 070 kr
Oberoende verkstad storstad: 4 659 kr
Oberoende verkstad landsbygd: 5 349 kr

Du sparar som mest: 2 580 kr

Volkswagen Passat Sportscombi TDI 190 DSG 4Motion 2016

Byte av motorolja, DSG-olja, oljefilter, bränslefilter, luftfilter, kupéfilter samt övrig service enligt kontrollpunkterna. 

Märkesverkstad storstad: 7 355 kr
Märkesverkstad landsbygd: 7 267 kr
Oberoende verkstad storstad: 6 236 kr
Oberoende verkstad landsbygd: 6 248 kr

Du sparar som mest: 1 119 kr

Toyota Prius 1,8 HSD Active 2016

Byte av bromsvätska, motorolja, oljefilter, bränslefilter, luftfilter, kupéfilter samt övrig service enligt kontrollpunkterna. 

Märkesverkstad storstad: 5 200 kr
Märkesverkstad landsbygd: 4 881 kr
Oberoende verkstad storstad: 3 346 kr
Oberoende verkstad landsbygd: 3 852 kr

Du sparar som mest: 1 854 kr

Kia Cee'd Sportswagon 1,6 CRDi 2016

Byte av bromsvätska, motorolja, oljefilter, bränslefilter, luftfilter, kupéfilter samt övrig service enligt kontrollpunkterna.

Märkesverkstad storstad: 8 160 kr
Märkesverkstad landsbygd: 8 374 kr
Oberoende verkstad storstad: 4 683 kr
Oberoende verkstad landsbygd: 5 953 kr

Du sparar som mest: 3 691 kr

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker min bil är hyfsat billig att serva.
15
38