Vinterdäcken blir allt bättre – dubbfria ett utmärkt val

Bor du i södra eller mellersta Sverige kan det vara en god idé att välja dubbfria vinterdäck. De har blivit i snitt 12 procent bättre de senaste 5 åren, visar en jämförelse som försäkringsbolaget Folksam har gjort.

Vinterdäcken blir allt bättre – dubbfria ett utmärkt val

Vinterdäcken blir allt bättre. Det konstaterar försäkringsbolaget Folksam sedan de jämfört däcktester från tre tidningar, bland annat oss på auto motor & sport.

Folksam har jämfört däcktester från 2012-2013 och 2017-2018 och sett att vinterdäcken blir allt bättre. Framförallt är det dubbfria däck från nordiska tillverkare som blivit bättre, också på snö men i synnerhet på is.

Anders Ydenius, forskare på Folksam, säger att de dubbfria vinterdäcken från nordiska tillverkare utvecklats med 19 procent i genomsnitt de senaste fem åren, att de numera är utmärkta alternativ i södra och mellersta Sverige. På is är det dock de dubbade däcken fortfarande tio procent bättre än odubbade. Det gör de däcken till det bättre valet om du bor i norra Sverige, där underlaget som bekant ofta är packad snö och is.

Dubbade vinterdäck har förbättrat sig på is med tre procent, men på vått underlag är det en annan historia. Där har de dubbade däcken till och med försämrats med 12 procent.

Noterbart är också att skillnaden mellan det bästa och sämsta däcket i varje kategori kan variera väldigt mycket. Exempelvis bromsar det bästa dubbdäcket från 50 km/h till stillastående på 38,5 meter, medan det sämsta dubbdäcket behöver hela 74 meter.

Budgetdäcken blir också allt bättre. Men de är fortfarande ett sämre alternativ än premium- och mellanklassdäck.

I denna jämförelse har Folksam enbart tagit däckens bromssträcka i beaktande. Parametrar som acceleration, sidogrepp, köregenskaper och rullmotstånd är inte medräknade.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag kommer åka på dubbfria vinterdäck denna vinter!
96
49