Tysk domstol tvingar Porsche att köpa tillbaka Cayenne med avgasfuskad dieselmotor

För första gången dömer en tysk domstol Porsche AG att köpa tillbaka en dieselmodell med avgasfusk. Porsche har överklagat.

Tysk domstol tvingar Porsche att köpa tillbaka Cayenne med avgasfuskad dieselmotor

De rättsliga konsekvenserna av "dieselgate" börjar bli allt mera konkreta och smärtsamma för varumärkena inom VW-koncernen. Både Volkswagen och Audi har dömts till miljardböter i USA och Europa.

Porsche har försökt att fjärma sig från avgasfusket men inte lyckats helt. Den populära suvmodellen Cayenne har erbjudits med dieselmotor, en 3,0 V6 TDI som utvecklats av Audi. Och även denna motor har haft en manipulerad motorstyrning i Porsches modeller som minskade eller helt stängde av avgasreningen för att sänka förbrukningen av AdBlue-vätska.

Det är tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung som rapporterar att en domstol i Frankfurt dömt Porsche att återköpa en Cayenne från 2014. Domen är unik då det är första gången en biltillverkare i Tyskland tvingats återköpa en bil.

Enligt domstolen måste Porsche återköpa bilen, minus en rimlig ersättning för nyttjandet under de fem år bilen använts. Hur stort det totala beloppet blir nämns inte i domen. Porsche måste även betala rättegångskostnaderna.

Porsche AG har överklagat domen till nästa instans och menar att man tagit fram en uppgradering av motorstyrningen som gör att dieselmotorn uppfyller avgasreglerna. Skulle Porsche förlora kan domen bli vägledande för andra bilägare som kan kräva samma typ av återköp.

Porsche har återkallat 21.500 dieselbilar i Europa för att uppgradera motorstyrningen på Cayenne 3,0 V6 Diesel. Uppgraderingen är testad och godkänd av tyska trafikmyndigheten KBA, Kraftfahrtbundesamt. 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Helt rätt beslut av domstolen. Avgasfuskade bilar ska återköpas!
77
14