Självkörande bilar måste bryta mot lagen för att vara säkra

Tekniken för självkörande bilar finns redan. Det stora problemet är hur man ska kunna implementera de helt autonoma bilarna i trafiken på ett smidigt och...
Annons

Tekniken för självkörande bilar finns redan. Det stora problemet är hur man ska kunna implementera de helt autonoma bilarna i trafiken på ett smidigt och säkert sätt. Dels måste bilarna programmeras för att kunna följa trafikreglerna – men också kunna bryta dem.

En utredning gjord av den skotska lagkommissionen tillsammans med dess engelska och walesiska dito, fastslår att självkörande bilar behöver bli programmerade med ”sunt förnuft”. I detta sammanhang innebär sunt förnuft att självkörande bilar ska kunna bryta mot trafikregler för att undvika olyckor. 

I utredningen skriver man att självkörande bilar exempelvis måste kunna köra upp på en trottoar för att undvika ett barn som sprungit ut i gatan, eller köra över heldragen linje för att släppa fram utryckningsfordon. 

Också ansvarsfrågan vid olyckor eller regelöverträdelser är något som utredningen tittat på. Deras förslag är att ansvaret ska ligga på den som försäkrat fordonet, alldeles oavsett om den personen är i bilen när olyckan eller regelöverträdelsen sker.

 

Annons
Annons
Rulla till toppen