President Donald Trumps hot om biltullar avvärjt – åtminstone just nu

Risken 25-procentig strafftull för europeisk bilimport till USA har minskat. Bilindustrin håller dock andan, väl medvetna om att Donald Trump – som har sista ordet – snabbt kan ändra sig.

President Donald Trumps hot om biltullar avvärjt – åtminstone just nu
Kanske blir det biltullar, kanske inte. Donald Trump har sista ordet. Foto: Win McNamee/Getty Images.

Risken för ett fullskaligt handelskrig mellan USA och EU har minskat. Signaler från både Bryssel och Washington pekar mot att det sannolikt inte införs några höga tullavgifter på europeiska bilar i USA. Men osvuret är bäst när det gäller president Donald Trump.

Det är nyhetsbyrån Bloomberg som fått information från interna källor inom Trumps administration. Uppgiftslämnarna berättar att hotet om biltullar är avvärjt, för tillfället, efter ett möte hos president Donald Trump under tisdagen. 

Donald Trump har hotat med tull på 25 procent för europeiska bilar, med motivet att skydda den inhemska bilproduktionen i USA. Tullarna skulle införas på både bilar och komponenter, vilket i det senare fallet skulle drabba även de amerikanska tillverkarna.

Komponenter till bilar tillverkas globalt av leverantörer som förlagt produktionen dit det är mest gynnsamt. Höga skyddstullar, som USA och Kina satt upp, ritar om kartan totalt. Volvo Cars hade till exempel planerat att exportera flera bilmodeller från Kina till USA, men har nu fått planera om sin produktion.

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström träffar idag onsdag sin amerikanska kollega Robert Lighthizer för att diskutera möjligheterna till ett "begränsat" handelsavtal mellan EU och USA som rör fordon, livsmedel och naturgas.

 

BMW:s fabrik i Spartanburg, USA, tillverkar alla de större suvmodellerna. Sett i värde är BMW USA:s största bilexportör. Skulle USA-byggda BMW-modeller förses med strafftullar innebär det högre priser på dessa bilar i exempelvis Europa.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tror och hoppas att det inte utbryter ett handelskrig mellan USA och EU.
30
2