Världens första 3D-utskrivna fälg i titan – superlätt, läcker och rekorddyr

Att 3D-printa bilkomponenter blir allt vanligare. Men 3D-fälgar i titan och kolfiber är något helt nytt. Och fråga inte vad den kostar...

Världens första 3D-utskrivna fälg i titan – superlätt, läcker och rekorddyr

De som vill ha en unik fälgdesign brukar börja med ett stort aluminiumblock och fräsa ut fälgen. Det tar lång tid och materialsvinnet brukar ligga kring 80 procent eller mer.

Att 3D-skriva är den direkta motsatsen, då man istället lägger till material för att med lager efter lager bygga upp detaljerna. Och det är den tekniken som företaget HRE Wheels använt för att skapa världens första 3D-utskrivna fälg i titan och kolfiber.

Fälgen "HRE3D+" har tagits fram i samarbete med GE Additive, som är specialister på 3D-utskrifter. Tekniken innebär att materialsvinnet bara blir fem procent och det kan återvinnas.

Litet materialsvinn är ingen nackdel då fälgcentrum och de tunna ekrarna byggts upp i titan. En metall som vi alla vet är väldigt dyr, men också mycket stark i förhållande till sin vikt. 3D-skrivaren matas med ett titanpulver som smälter i en ljusbåge.

3D-skrivarna som använts är Arcam EBM Q20 och Q10. De 3D-printade detaljerna har fått sitt slutliga utseende i en CNS-fräs, men eftersom ytorna är så "färdiga" behövs väldigt lite efterbearbetning.

Den yttre fälgbanan, som däcket monteras på, är tillverkat i kolfiberarmerad epoxiplast. Titanekrarna är 3D-utskrivna i fem sektioner som monteras i fälgbanan med titanskruvar. Titan är väldigt motståndskraftigt mot korrosion och därför behövs ingen färg.

HRE Wheels har inte angett något pris för de 3D-utskrivan titanfälgarna, heller inget om vikt och framtida serieproduktion. Men vi utgår från att HRE3D+ är både superlätta och tokdyra. Och förhoppningsvis kan tekniken utvecklas så att produkterna hamnar på en någorlunda rimlig prisnivå i framtiden. Missa inte filmen från HRE Wheels, längst ner på sidan.

 

Mer information hos HRE Wheels

 

 

Vi vet inte om det här är ett fotomontage, men HRE-fälgarna har verkligen förmågan att få vilken bil som helst spännande.

Tittar man lite närmare på ekrarna så ser man hur avancerade former det går att bygga upp med 3D-utskrivare. Inget man fräser fram, direkt.

Fälgbanan, den yttre delen mot däcket, är tillverkad i kolfiberarmerad epoxiplast.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag vill också ha 3D-printade fälgar!
50
17