Polisen påminner: Har du koll på de här "vinterlagarna"

Glöm inte att ha koll på de här sakerna i vintertrafiken. Annars kan det bli böter, varnar polisen.

Har du vinterkoll?

Om det inte redan är vinter där du bor, så är den definitivt i antågande. Om du inte redan gjort det, är det därför hög tid att lägga på vinterdäcken.

Mellan 1 december och 31 mars måste du ha vinterdäck om det råder vinterväglag, medan dubbdäck får användas mellan 1 oktober till 15 april. Här hittar du vår däckexperts bästa tips för dig som ska byta däck.

Men det finns fler saker du ska ha koll på när du använder bilen i vintertid. Polisen påminner exempelvis oskrapade bilrutor. Det är inte bara farligt, det kan vara olagligt också.

"Det finns ingen lag som reglerar enbart det att man låter bli att skrapa rutorna. Däremot kan det vara vårdslöshet i trafik och ge dagsböter att åka omkring med bara ett titthål skrapat", skriver Polisen i Västmanland i ett facebookinlägg.

Vi har tidigare rapporterat om en bilist som blivit åtalad för att han inte skrapat rutan ordentligt. Glöm inte heller att borsta av snön på taket!

Polisen påminner också om att ta bort snö och smuts från registreringsskylten. Slarv med detta kan leda till böter på 1.500 kronor.

Du som vintercampar får inte glömma kolla däckstatus på vagnen. Glöm inte heller att om bilen har dubbdäck, då måste även släpet ha dubbdäck. Om inte blir det 1.400 kronor i böter. Observera att släpet kan köras på dubbdäck utan att bilen har det.

Vad gäller tomgångskörning är det oftast en minut som gäller, men det kan finnas olika regler i olika kommuner. 

Nedan hittar du fler tips vad du ska tänka på in vintertrafiken.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag skrapar alltid rutan jättenoga.
581
71