Polisens nya insats mot bilrånarna: ”Ett jättestort problem”

I flera år har stöldligor som rensar bilar på delar härjat i Sverige. Bildelstjuvarna lägger beslag på till exempel krockkuddar, navigationsenheter och strålkastare – som...
Annons

I flera år har stöldligor som rensar bilar på delar härjat i Sverige. Bildelstjuvarna lägger beslag på till exempel krockkuddar, navigationsenheter och strålkastare – som sedan försvinner ur landet och säljs på svarta marknaden.

Ibland försvinner också hela bilar ur landet, och vi har beskrivit hur den organiserade ”biltvätten” med organiserad brottslighet fungerar.

Gemensamt för många av de här bil- och bildelsstölderna har varit att tjuvarna kommer över bilen eller bildelarna när ägaren är borta. Men nu verkar tjuvarna ha bytt till en ny metod. Antalet rån i hemmet där tjuvarna kommer över en bil har ökat, skriver lokaltidningen Mitt i.

Att råna en familj i hemmet med vapen ger ett betydligt högre straff än att stjäla en strålkastare medan ägaren är borta. Men trots det verkar många tjuvar alltså ha bytt till rånmetoden, åtminstone i norrort i Stockholm.

Ofta väljer rånarna ut offer som har dyrare Mercedes-, Audi- eller BMW-bilar. Men det förekommer även rån med äldre modeller.

”Vi ser en ökning av den här typen av brott och det är jättestort problem”, säger Jonas Lund, operativ samordnare på polisen i Järfälla, till Mitt i.

Polisen lägger nu extra resurser på att utreda den här typen av bilrån i hemmet. Enligt Jonas Lund försöker polisen ta ett helhetsgrepp kring bilrånen och olika avdelningar ska samverka operativt i utredningarna för att undvika dubbeljobb.

Annons
Annons
Rulla till toppen