Amerikanska elbilstillverkaren Rivian presenterar sig – lanserar både pickup och suv

Amerikanska elbilstillverkaren Rivian presenterar sig – lanserar både pickup och suv
Rivian R1T.

Rivian har funnits i snart 10 år men har mest verkat utanför strålkastarljuset. Men nu slår de på stora trumman och presenterar två helt elektriska bilar – en pickup och en suv. 

Specifikationerna som kommer med bilarna, R1T och R1S, är imponerande läsning. Båda bilarna drivs av av fyra elmotorer, två på varje axel, som tillsammans producerar som mest 764 hästar och 1.120 Nm och levererar kraften till alla fyra hjulen.

Batteripaketen som ska förse dessa motorer med energi kommer i tre olika storlekar – 105 kWh, 135 kWh och 180 kWh. Med det största batteripaketet ska räckvidden bli över 64 mil. Bra acceleration är det också – 0-100 km/h på strax över 3 sekunder gäller för både R1T och R1S.    

Det är imponerande siffror med tanke på att båda modeller har en tjänstevikt på över 2,6 ton.

Eftersom batteripaketet i båda bilarna sitter i golvet mellan axlarna finns det, som på många andra elbilar, möjlighet till ett stort lastutrymme under "motorhuven". I båda bilarnas fall 330 liter stort.

I R1T, alltså pickup-varianten, finns också ett något okonventionellt lastutrymme. Rivian har använt sig av det utrymmet som finns mellan det bakre hjulhuset och bakdörren och gjort en tunnel genom bilen där man kan lasta långa föremål som skidor eller golfbagar. 

Prismässigt kommer pickupen R1T att starta på 69.000 dollar och priset på suven R1S blir från 72.500 dollar. Båda bilarna ska börja levereras till kunder under den senare delen av 2020, enligt Rivian.

Rivian R1S.

Interiör Rivian R1S.

Interiör Rivian R1S.

Rivian R1T.

Rivian R1T.

Rivian R1T.

Rivian R1T.

Rivian R1T.

Rivian R1T.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Bra jobbat, Rivian!
273
6